Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări de instabilitate atmosferică, Cod portocaliu și Cod Galben, care vizează cea mai mare parte a României.
”Intrăm într-o perioadă cu instabilitate atmosferică accentuată. De astăzi și până poimâine așteptăm ca fenomenele de instabilitate să se manifeste în toate regiunile țării.
Deocamdată mesajul în această dimineață vizează partea montană a țării, zonele montane, unde instabilitatea atmosferică va începe să se manifeste din orele viitoare, iar spre seară și noaptea, aceasta se va extinde și va ajunge în sudul Banatului, Oltenia, Maramureș, Moldova, Muntenia, Dobrogea continentală și cea mai mare parte a Transilvaniei, astfel încât până mâine dimineață așteptă averse torențiale, intensificări ale vântului și descărcări electrice.
Pe alocuri vor fi vijelii, cu rafale între 50... 70 km/h, și căderi de grindină. Zonele cele mai afectate vor fi cele de munte și partea de sud-vest a Transilvaniei, acolo unde în urma averselor torențiale se pot acumula cantități de 30... 40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50... 70 l/mp”, a declarat Florinela Georgescu, director în cadrul ANM, la Realitatea Plus, adăugând că ”astfel de cantități, izolat, se pot acumula și în celelalte zone aflate sub Codul galben”.
FOTO: captură ANM
În contextul averselor torențiale, Florinela Georgescu a subliniat că ”este foarte posibil ca în această situație, în zonele de deal și de munte să crească pericolul apariției inundațiilor. De aceea este indicat să urmărim mesajele dinspre colegii hidrologi”.
Întrebată cum va fi vremea pe litoral, unde ne aflăm în plin sezon, meteorologul a ținut să puncteze că se scapă de temperaturile extreme din ultima vreme, dar că nu sunt excluse fenomenele specifice instabilității atmosferice.
Deocamdată este puțin probabil ca în zona litorală să apară aversele, dar pentru mâine și poimâine, dar gradul de probabilitate crește. De altfel, asistăm la o schimbare de masă de aer, scăpăm de temperaturile excesiv de ridicate, dar instabilitatea se poate manifesta în continuare”, a mai spus meteorologul.
Potrivit prognozei speciale a ANM, la nivelul Capitatei, până joi, la ora 10.00, ”vremea va fi călduroasă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.
Spre seară și noaptea instabilitatea atmosferică se va accentua și vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și posibil vijelie.
Cantitățile de apă pot fi însemnate (10...15 l/mp, izolat peste 20 l/mp). Temperatura maximă va fi de 32...34 de grade, iar cea minimă de
18...19 grade.
Administrația Națională de Meteorologie va actualiza prezentele informații, în funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor meteorologice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News