Ioana Ginghină a așteptat să se liniștească apele pentru a-și spune părerea cu privire la controversatele declarații ale lui George Buhnici.
„În timpul acestui scandal cu Buhnici și ale lui declarații au apărut tot felul de alte trenduri.
Unii care sunt mândri de imperfecțiunile lor și alții care sub o forma mai mult sau mai puțin “normală” au pus și mai multă presiune pe tinerele noastre.
De ce spun tinere, adolescente sau puștoaice cum le mai spune lumea, pentru că pe ele le afectează cel mai tare.
Sunt într-o concurență cu vedetele și influencerițele, iar acest gen de declarații și de scandaluri nu face decât să pună și mai mare presiune pe felul cum arată.
Personal, am o adolescentă de 14 ani acasă și toată viața am învățat-o să facă alegeri alimentare sănătoase, nu doar prin teorie, dar am fost și un exemplu.
Fac și am făcut sport de când mă știu și tot de atunci mănânc sănătos și am grijă de felul în care arăt.
Dar toate aceste obiceiuri sănătoase nu i-au fost prezentate ca o “armă” împotriva celulitei sau pentru a fi frumoasă, ci am ales să o ajut să facă alegeri dintre cele mai bune pentru sănătatea ei.
Consider că imaginea e importantă, dar un corp sănătos și o minte pozitivă sunt mult mai importante pentru a obține ceea ce își dorește în viață.
Asta m-a frapat cel mai tare în tot acest scandal, că nu se încearcă promovarea dietei sănătoase, alegerilor bune și o minte pozitivă ci doar corpuri bune de privit.
Cumva asta este așteptarea unora de la fetele tinere, doar să arate bine, în rest chiar nu mai contrază.
View this post on Instagram
Sunt mai mult ca sigură că după aceste afirmații și mediatizarea lor, majoritatea adolescentelor au intrat iar la dietă, pur și simplu pentru a se potrivi în societate și nu pentru a fi sănătoase și a învăța să aibă o dietă echilibrată.
“Din pacate, datele statistice din Romania nu sunt exact documentate, de aceea putem doar extrapola datele din tarile care au statistici concludente; prin extrapolare deci putem conclude ca peste 400 000 de persoane din Romania sufera de o tulburare vizibila de alimentatie (anorexie, bulimie sau EDNOS).” spune un articol scris de Asociația pentru Prevenirea și Tratamentul Tulburărilor de Alimentație.
Tot în acest articol aflăm că:
Una din 100 de adolescente (10-19 ani) sufera de anorexie nervoasa; se estimeaza ca intre 0.5% si 2% din totalul populatiei sufera de anorexie nervoasa.
Oficial 5 din 100 de femei sufera de bulimie, dar cel putin 2 studii au aratat ca numai 10% din cazurile de bulimie sunt declarate, deci e posibil ca 1 din 5 femei sa sufere de bulimie (20%).
Tulburarile de alimentatie sunt a 3-a cea mai comuna boala cronica intre femeile tinere.
Bolile de alimentatie au cele mai mari rate de mortalitate dintre toate bolile psihice
Un studiu al National Association of Anorexia Nervosa and Associated Disorders raporteaza ca 5 – 10% dintre anorexici mor in zece ani de la contractarea bolii; 18-20% dintre anorexici vor fi decedati dupa 20 de ani si numai 30 – 40% se vor insanatosi definitiv
Rata de mortalitate asociata cu anorexia nervoasa este de 12 ori mai mare decat ratele de mortalitate ale TUTUROR cauzelor de moarte pentru femeile cu varste intre 15 – 24 ani.
LA ADOLESCENTI
Anorexia este a 3-a cea mai comuna boala cronica printre adolescenti
95% dintre cei care au o boala de alimentatie au intre 12 si 25 de ani
50% dintre fetele cu varste intre 11 – 13 ani se percep ca fiind grase
80% dintre adolescentii in varsta de 13 ani au incercat sa slabeasca
Deci atenție mare dragi părinți că nu este o glumă. E chiar o problema gravă ceea ce se întâmplă dacă copiii noștri nu sunt învățați sa mănânce sănătos.
ATENȚIE și voi influencerilor care mai vorbiți pe la televizoare, dacă țineți la copiii ăștia, nu îi mai bombardați cu afirmații care le pot face rău.
Minorele sau adolescentele sunt primele victime la acest gen de afirmații.
Că ne cerem scuze după… hai mai bine să nu ajungem acolo.
Nu este niciodată prea târziu să începi să mănânci sănătos, chiar dacă ai 60 de ani și ai mâncat doar de la McDonald’s în fiecare zi.
Vara și toamna sunt anotimpuri pline de fructe și legume. Nu le evitați.
Bineînțeles ca trebuie să le permitem adolescenților o oarecare independență, astfel încât să aibă oportunități de a învăța din greșelile lor. Când sunt în dificultate, ajută-i să facă legătura între alegerile proaste legate de dietă și nu se simt bine.
Vorbiți despre faptul că o balonare poate fi de la o digestie proastă, deci alimentație proastă.
Comunicați, vorbiți – modelați un stil de viață sănătos pentru adolescenții voștri.
O minte e mult mai sănătoasă într-un corp sănătos”, a scris Ioana Ginghină pe blogul ei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News