Irina Margareta Nistor a fost invitată la podcastul Avangarda cu Ionuț Vulpescu.
Irina Margareta Nistor, critic de film, a povestit cum a aflat că a murit Bujor T. Rîpeanu. A aflat cu stupoare că s-a stins.
I.M.N.: Pe 4 ianuarie că a murit, am aflat între timp și sufăr teribil că nu am ajuns la înmormântare. M-a rugat la un moment dat Corneliu Porumboiu, avea nevoie de niște informații pe care este clar că doar Bujor le-ar fi putut știi, i-am dat numărul de telefon și mi-a spus: „Să știi că a murit.” Și mi s-a strâns inima. Apoi am sunat-o pe Magda Mihăilescu, și i-am zis: „Dați-o încolo de treabă, nu mă sunați și pe mine?” „Vai, am crezut că știi...” „Știi că nu știu să mă uit pe net, nu mai există România Liberă, să fie acolo rubrica de decese, care ajuta, ca să zic așa.” Să nu dea nimeni de la Uniune, cineva, un telefon? Deci am suferit teribil și îmi era foarte drag.
I.V.: Se comunică mult prea puțin la evenimente de tipul acesta.
I.M.N.: O fi fost, nu am prins comunicatul acesta. Îmi pare rău și nu știu, dar lasă, o să mă ajute Dumnezeu să găsesc mormântul, oricât de mare ar fi Bellu, și o să mă duc să pun niște flori.
I.V.: Când spuneți Ecaterina Oproiu vă referiți la epoca de glorie a revistei Cinema, nu?
I.M.N.: Mă refer în primul rând și la revista Cinema, care a fost extraordinară, într-o perioadă în care era foarte complicat să obții așa ceva, și la toate discuțiile absolut inutile, că de ce punea poza lui Nea Nicu pe prima pagină. Păi știm foarte bine de ce o punea, că altfel dispărea revista.
I.V.: Dispărea restul paginilor.
I.M.N.: Să lăsăm asta, și mai ales din partea unor oameni care nu au trăit în perioada aceea.
Criticul și istoricul de film Bujor T. Rîpeanu a desfășurat de-a lungul carierei sale o intensă activitate în zona cinematografică.
Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”, secţia Teatrologie (promoţia 1958), face cronici de teatru şi film începând din 1956, publicate în revistele “Film”, “Cinema”, “Contemporanul”, “România literară”, “Teatrul”, “Astra”, “22”, “Cultura”, “Observator cultural”, “Procinema”, precum și în emisiuni TV ca “Pagini din istoria cinematografului românesc”, „Document cinematografic”, „Filmul românesc – proba timpului”.
Preocupat cu precădere de istoria cinematografului românesc, este autorul unor studii și articole publicate în reviste de specialitate – „Revue Roumaine d’ Histoire de l’Art”, „Studii și cercetări de istoria artei”, „Caiet de documentare cinematografică”, „Film”, „Secolul XX”, „Cinema – Journal” etc – precum și în mai multe volume.
VEZI ȘI: Radu Cosașu: Ar fi bine să își vadă de filmele ei / Irina Margareta Nistor: Nu am putut să îl iert, recunosc!:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News