Iulia Sabbagh, replică pentru cei care îi „compătimesc” copilul diagnosticat cu TSA: „ Duc lupte ca noi toți ceilalți”

Data publicării:
Sursa foto: Iulia Sabbagh, instagram
Descriere foto: Sursa foto: Iulia Sabbagh, instagram

Iulia Sabbagh le-a dat o replică dură celor care îi „compătimesc” copilul diagnosticat cu TSA.

Christian Sabbagh a fost invitat în cadrul emisiunii „40 de întrebări, cu Denise Rifai, acolo unde a mărturisit că soția sa, Iulia, a trecut printr-o depresie, după ce fiul lor, Christian Jr, în vârstă de 4 ani, a fost diagnosticat cu TSA ( Tulburare de Spectru Autist).

În exclusivitate pentru Spectacola, Iulia Sabbagh a vorbit despre diagnosticul pe care l-a primit fiul său, în vârstă de 4 ani. Soția lui Christian Sabbagh a recunoscut că a avut parte de un șoc în momentul în care a aflat că fiul său suferă de tulburare de spectru autist. Acest lucru a afectat-o atât de mult, încât a intrat în depresie și a cerut ajutorul specialiștilor pentru a se pune pe picioare. 

„Anul trecut, în această perioadă, aveam să primesc, probabil, cea mai dureroasă veste. Copilul meu avea să fie diagnosticat cu tulburare de spectru autist. Este adevărat că am trecut printr-o depresie destul de urâtă. Nu voiam să vorbesc cu nimeni, nu voiam să aud pe nimeni. Îmi doream să se termine viața mea, pentru că nu știam foarte multe lucruri despre acest diagnostic. La vremea respectivă, în capul meu erau numai gânduri negre.

Recunosc că am avut nevoie de consiliere psihologică să înțeleg că lucrul cel mai important este ca eu să fiu bine ca să-l fac bine și pe fiul meu. Am căutat ajutor pentru a mă vindeca mintal, pentru a avea puterea de a fi sprijinul copiilor mei, indiferent de situațiile grele cu care am fost încercați.”, a declarat Iulia Sabbagh pentru Spectacola. 

Iulia Sabbagh, replică pentru cei care îi „compătimesc” copilul diagnosticat cu TSA

În urma declarațiilor făcute de către soția celebrului jurnalis, aceasta a primit tot mai multe comentarii răutăcioase legate de situația în care se află fiul său. Astfel, Iulia Sabbagh a decis să le dea o replică celor care au ținut să îi „compătimească” copilul diagnosticat cu TSA.

„Pentru că după mediatizarea diagnosticului fiului meu am tot primit mesaje, unele de “compătimire”, să nu spun răutate, precizez următoarele:
-Autismul nu este o boală sau o epidemie. Este, de fapt foarte subdiagnosticat. De asemenea, nu este neapărat un lucru rău.
-Autistii duc lupte ca noi toți ceilalți, dar multe dintre ele provin de la oameni intoleranți sau locuri care nu sunt proiectate pentru ei.
-Majoritatea persoanelor cu autism nu vor un „leac” pentru că le place ceea ce sunt, chiar dacă lumea este puțin mai greu de navigat. Persoanele cu autism sunt la fel de unice ca și neurotipii!”, a mărturisit Iulia Sabbagh pe rețelele de socializare.

Cum au descoperit că fiul lor suferă de TSA

Iulia Sabbagh și-a dat seama că ceva se întâmplă cu fiul său, după ce a văzut că, deși avea vârsta de 3 ani, nu putea să vorbească. După mai multe investigații și vizite pe la medici, i s-a pus diagnosticul de tulburare de spectru autist. În prezent, fiul lui Christian și al Iuliei Sabbagh face terapii, iar șansele de vindecare sunt foarte mari. 

„Am observat că fiul meu nu vorbea, deși avea vârsta de 3 ani. Când voia ceva, el doar îmi arăta, nu putea să se exprime în cuvinte. Ulterior, am decis să merg cu el la mai mulți medici, care mi-au pus diagnosticul TSA.  După mai multe investigații am aflat că forma lui este una ușoară și că sunt șanse mari cu terapie să se recupereze. 

Este o luptă grea, este nevoie de multă răbdare și de foarte mulți bani, deoarece terapiile sunt costisitoare. Orice părinte care are copilul diagnosticat cu această problemă înțelege ceea ce spun. Din păcate, statul român nu face nimic pentru acești copii. 

Este un subiect foarte delicat pentru mine, tocmai de aceea am preferat să țin departe de presă lucrul acesta.  Facem terapii de un an de zile, mă ocup intens de el. Dimineața merge la grădiniță, iar după amiază merge la terapie, care durează șase ore. Nici pe Anais nu o dau la o parte, mă ocup de ea, după cum ați văzut, mergem la meditații pentru pian, pe lângă școală facem și activități extrașcolare. 

Fiica mea a înțeles că frățiorul ei are o problemă și că nu este foarte vorbăreț și uneori este agitat, dar se joacă împreună și mă susține. ”, ne-a mai spus Iulia Sabbagh.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel