Iuliana Tudor a criticat Ministerul Culturii: E pe bani publici! Aș fi foarte atentă ce așezăm pe scenele acelea

Data publicării:
Iuliana Tudor
Descriere foto: Iuliana Tudor

Iuliana Tudor a criticat Ministerul Culturii pentru lipsa de interes în privința muzicii populare.

Invitată la Avangarda, Iuliana Tudor a criticat Ministerul Culturii pentru lipsa de interes în privința muzicii populare: „Muzica populară are valoare mai degrabă de entertainment. Ca și textele. Trebuie un pic de rigoare în legătură cu ceea ce înseamnă, ca organizator, alegerile făcute. Și mai ales când sunt pe bani publici. Aș fi foarte atentă ce așezăm pe scenele acelea.”

 

Vedeți aici dialogul dintre Ionuț Vulpescu și Iuliana Tudor:

 

 

 

I.V.: Apropo de folclor, tu spui în carte și faci un apel la tip de intervenție a statului, până la urmă, chiar vorbești de Ministerul Culturii, care, într-adevăr, nu are o direcție, sau nu are pe cineva specializat pe ceea ce înseamnă folclor și promovarea folclorului. Este o direcție mai generală în care, mă rog, sunt mai multe dimensiuni, mai multe aspecte. Ce ar putea să facă? Tu spui că ar putea statul, apropo de amestecul ăsta, să fie un soi de filtru în care folclorul adevărat, folclorul autentic, să fie conservat și să nu există influență ale ceea ce vedem pe diverse canale TV, nu le dăm acum numele, dar nu numai în spațiu public, în general, sau chiar la muzică, la petreceri, când se cântă un tip de muzică populară, generic spus muzică populară. Care e diferența între folclor și muzica populară? Care sunt pericolele în relația asta și ce ar putea să facă statul? Ministerul Culturii, să zic. 

 

I.T.: Diferența este una majoră. Folclorul este ceea ce reprezintă rădăcina structurală la nivel melodic și de versificație a cântecelor care vin și sunt numite așa de strat vechi. Acolo vorbim de o simplitate, dacă vreți, și de o calitate a versului în care nu poți interveni, ci care, da, are valoare culturală. Nu că o spun eu, o spun specialiștii. Muzica populară este ceea în care s-a intervenit la nivel de orchestrații, la nivel de versuri, la nivel de... Și este, într-adevăr, după cum știm, folclorul este într-o permanentă mișcare. Nu zice nimeni să rămână așa.

 

Ca orice fenomen cultural, el se schimbă, capătă transformări și așa mai departe. Dar dacă este să aleg ce e valoros de ce e mai puțin valoros, tot la un text valoros, cu semnificație mă duc. Și atunci același păstrează valoarea culturală indiferent de timpuri. Muzica populară are valoare mai degrabă de entertainment. Ca și textele. Ele sunt pentru ceea ce înseamnă adunări private, chiar și spectacole de piață și așa mai departe, care se fac în țară. Dar și acolo trebuie un pic de rigoare în legătură cu ceea ce înseamnă, ca organizator, alegerile făcute. Și mai ales când sunt pe bani publici. Aș fi foarte atentă ce așezăm pe scenele acelea. 

 

Vedeți mai multe aici: 

 

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Spectacola Team | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel