Iuliana Tudor: M-a enervat concertul Coldplay! Am fost acolo. Dați-mi voie să mă disociez de ceva care nu e pe gustul meu!

Data publicării:

Concertul Coldplay a declanșat o secvență nervoasă Iulianei Tudor.

Invitată în podcastul Avangarda cu Ionuț Vulpescu, Iuliana Tudor a spus ce a enervat-o ultima oară.

 

Iată dialogul cu Ionuț Vulpescu:

 

I.V.: Cine te-a enervat ultima oară? Când te-ai dezlănțuit ultima oară și ai fost pătimașă în argumente?

 

I.T.: Concertul Coldplay. 

 

I.V.: Ai fost la concert? 

 

I.T.: Da. 

 

I.V.: Așa. Ne pregătim și să notăm un punct de vedere. 

 

I.T.: Pentru mine lucrurile sunt mult mai simple decât... S-a iscat. Sunt deja și conotații rasiale, politice, sociale. Deci de toate. Pe fond e bine că se dezbate. Repet, e foarte bine. Și e sănătos pentru un popor să dezbată. Însă, în opinia mea, lucrurile nu trebuiau alăturate. Atât. Deci nu avea ce să caute acolo. Judecățile de valoare pe care le face fiecare vin din perspectiva culturală. Poporul român nu e rasist. Nu a fost niciodată. Nu este nici pe aproape, nici pe departe despre rasism acolo. Mesajul „să ne iubim” în contextul acela nu e relevant. Îl iubesc pe acel tânăr ca ființă umană, cum mă raportez la dumneavoastră, la orice persoană cu care mă întâlnesc. Nu e relevant. Însă, diferențele culturale care au legătură cu școala, cu nivelul de înțelegere, cu lecturile, cu câtă poezie am citit și așa mai departe, mă fac să judec. O muzică și un text. Dați-mi voie să mă disociez de ceva care nu e pe gustul meu. Atât. Am spus-o în toate interviurile mele. Fiecare gen muzical îți are publicul său. La fel este și cu manelele. Avem un public consistent, asta e realitatea, care consumă acel gen de muzică. Putem discuta și putem teoretiza despre asta la infinit. 

 

 

Iuliana Tudor despre scandalul Coldplay în România: „Am fost invitați de Chris Martin să privim cu îngăduință și să acceptăm. Atunci acceptă și tu că mie, personal, mie, Iuliana, nu mi-a plăcut alegerea ta. Acolo. Din punctul meu de vedere, aceea este o scenă cu reprezentativitate.”

 

 

 

I.V.: Nu o să ascultăm numai Beethoven și Bach la infinit. 

 

I.T.: Absolut. Absolut. Dar de ce să nu privim și din perspectiva celui căruia nu îi place? Adică libera exprimare nu este doar dintr-o direcție. Am fost invitați de Chris Martin să privim cu îngăduință și să acceptăm. Atunci acceptă și tu că mie, personal, mie, Iuliana, nu mi-a plăcut alegerea ta. Acolo. Din punctul meu de vedere, aceea este o scenă cu reprezentativitate. El, trupa, da, ea, Coldplay, venise într-o țară. Pe scena aceea alegi, conform gândului turneului, pe cineva care să nu fie foarte cunoscut. A spus, e la început de drum, reprezintă o minoritate sau nu știu. Au ales după criterii diferite, oricum, în țările în care au fost. În Italia l-au ales pe Zucchero. Nici o legătură. Iată, deci nu înțeleg. A fost Gypsy Kings, iar. Adică, lucruri diferite au fost în țările astea. Cred că pentru România trebuia un pic mai multă documentare, la nivel cultural. Atât.

 

 

Manele și Coldplay. Iuliana Tudor: „Eu nu pot să creditez valori ca femeia-un obiect, viața, reușita în viață pe bază de noroc, banul care primează în orice, conflictul, dușmanii, ca să vă dau doar câteva exemple.”

 

 

 

I.V.: Amestecul ți se pare ție nepotrivit. 

 

I.T.: Nu, nu, nu. Alăturarea de valori. De-aia spun. În general, comunitățile, da, își aleg lucrurile care le plac după nivelul cultural pe care îl are fiecare. Ce vreau să spun este că valorile pe care le-a promovat Coldplay ca trupă, din 1997 de când s-au înființat până acum, nu se regăsesc în tipul de muzică cu care s-au alăturat. Sunt lumi total diferite. 

 

I.V.: Tu te-ai dus la concert pentru că îi asculți, pentru că îți place această trupă. 

 

I.T.: Absolut, da. Adică această alăturare de valori a fost la o distanță probabil foarte mare. Și de aici reacția, da. Eu nu pot să creditez valori ca femeia-un obiect, viața, reușita în viață pe bază de noroc, banul care primează în orice, conflictul, dușmanii, ca să vă dau doar câteva exemple.

 

 

 

 

 

Iuliana Tudor către Chris Martin: „Și atunci l-aș întreba pe Chris Martin. Dragoste cu gust de Coca-Cola. Este un vers care cadrează cu mesajul, cu valorile trupei Coldplay, transmise prin textele lor de-a lungul întregii cariere? Dacă da, I rest my case.”

 

 

 

I.V. Registru. 

 

I.T.: Și un vers. Aici spun, n-am auzit, cel puțin în dezbaterea publică, să pună pe masă analiza textului. Adică eu asta spun. Hai să analizăm cultural. Cultural, pur și simplu. Valoarea literară a textului. Și atunci l-aș întreba, exact, pe Coldplay, pe Chris Martin. Dragoste cu gust de Coca-Cola. Este un vers care cadrează cu mesajul, cu valorile trupei Coldplay, transmise prin textele lor de-a lungul întregii cariere? Dacă da, I rest my case. 

 

I.V.: Și eu cred că nu manelele în sine sunt problema.

 

I.T.: Nu!

 

I.V.: Nu toată lumea trebuie să ascultă muzică clasică sau să fie pasionată de jazz. 

 

I.T.: Absolut. E vorba de un respect reciproc. Și eu respect publicul care ascultă, da, genul acela, dar am pretenția că atunci când mă duc la un concert să ascult altă muzică, cea care-mi place mie, să nu mă întâlnesc cu altceva. Și atunci am fost surprinsă și dezamăgită.

 

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Spectacola Team | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel