Izvorul Tămăduirii 2023. Tradiții și obiceiuri. Ce NU ai voie să faci pe 21 aprilie

Data actualizării: | Data publicării:
 Izvorul Tămăduirii 2022. foto crestinortodox.ro
Descriere foto: Izvorul Tămăduirii 2022. foto crestinortodox.ro

Creștinii sărbătoresc pe data de 21 aprilie 2023 Izvorul Tămăduirii. 

Izvorul Tămăduirii este sărbătorit în fiecare an în prima vineri din Săptămâna Luminată, după Sfintele Paște, iar anul acesta pică pe data de 21 aprilie. Este o sărbătoare închinată Maicii Domnului și care reflectă minunea ce a avut loc în apropierea Constantinopolului, notează creștinortodox. Un orb și-ar fi recăpătat vederea, după ce s-ar fi spălat pe față cu apa dintr-un râu din apropiere. Mai târziu, pe locul sfânt, unde a avut loc minunea, se ridică o biserică care are hramul „Izvorul Tămăduririi”.

Această tradiția a rămas și până astăzi în picioare, iar toți creștinii pot vizita lăcașul sfânt la Istanbul, acolo unde se află, în continuare, izvorul care face minuni. 

Mai mult, potrivit religiei, de această sărbătoare se sfințesc toate apele, iar slujba specifică este cunoscută sub numele de Aghiasma Mică. 

Izvorul Tămăduirii - Tradiții și obiceiuri

Astăzi, preoții sfințesc râurile și apele din România, iar în anumite zone ale țării sunt sfințite și fântânile. Oamenii dau cu aghiazma mică și în case, iar cine o bea, va fi protejat de rău tot anul.

Se spune că fântânile sfințite de Izvorul Tămăduirii nu vor mai seca niciodată, chiar dacă afară va fi secetă.

O tradiție veche mai spunea faptul că dacă lași afară un vas plin cu apă, iar a doua zi găsești doar pământ în el, nu mai ai foarte mult timp de trăit. 

La sate, sunt stropite cu aghiazma sfântă și grădinile, dar și toate animalele din gospodărie.

Toți creștinii trebuie să aibă în case aghiazma care se sfințește astăzi la slujbele religioase, care trebuie să fie consumată în fiecare zi. 

Ce NU ai voie să faci astăzi

În această zi în care se sfințesc apele, nu este bine să speli, dar nici să fac alt timp de muncă gospodărească.

Tot astăzi toți creștinii care merg la slujbă trebuie să dea de pomană, însă nu din obligație, ci cu sufletul deschis, astfel încât aceasta să fie primită. 

Unde se află izvoare tămăduitoare în România

Există și în România astfel de izvoare tămăduitoare, iar unul dintre ele se află Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova.  Tradiția spune că aici a fost adusă pe timpuri icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, iar la scurt timp în locul acela a apărut un izvor tămăduitor. Tocmai din acest motiv, astăzi se dă cinstire şi Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu, aflată la câţiva kilometri de Ploieşti. 

Alt izvor se mai găsește și la Mănăstirea Dervent, dar și la Mănăstirea Hoacioara, din județul Neamț. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel