David Popovici, clasat pe locul 4 în finala olimpică de la 200 m liber, a glumit pe seama diferenţei foarte mici de locul trei şi a spus că nu are niciun regret pentru că a ratat medalia olimpică.
Trimisul special al AGERPRES, Teodor Ciobanu, transmite: Locul patru în proba de 200 m liber, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, este un rezultat excelent pentru un înotător de 16 ani, David Popovici, care are toate calităţile de a deveni un superstar al bazinului, dar rămâne însă şi o umbră de regret că nu a profitat de ocazie şi nu a smuls medalia de bronz pentru doar 2/100.
''Cred că dacă îmi lăsam o unghie un pic mai lungă, poate luam locul trei, dar nu contează asta. Am venit aici setat să fac cât de bine pot eu, am şi reuşit. Şi nu aş putea să fiu mai satisfăcut. Aştept să-mi reproşeze antrenorul, eu nu pot decât să mă bucur şi o să se bucure şi el, sunt sigur. Scopul meu iniţial nu a fost să iau medalie, a fost câştig cât de multă experienţă se poate, să le pot arăta tuturor la ce nivel pot să aduc crawl-ul. Eu nu consider că am pierdut medalia, consider că am câştigat locul IV'', a declarat David Popovici la zona mixtă după finala de la 200 m liber.
Popovici a luat startul pe primul culoar, iar după primii 50 m a fost al treilea, a întors al patrulea la 100 m şi al şaselea la 150 m, după care pe ultima lungime a avut un finiş formidabil, terminând pe locul patru (1min44sec68/100, la doar 2/100 de bronzul olimpic.
Popovici a adăugat că şi-a construit foarte bine cursa din finală şi este mulţumit de cum şi-a respectat planul său în bazin: ''Cred că m-am descurcat foarte bine, am reuşit tot ce mi-am propus, puteam să plec mai tare acolo, să fac întoarcerea mai nu ştiu cum, chestii de înotător, dar sunt sigur că mi-am construit cursa aproape perfect. Pe ultima lungime, ştiam că nu e nimeni mai bun decât mine, aşa că am făcut tot ce aveam de făcut şi am dovedit ce aveam de dovedit în primul rând mie''.
Tot marţi, Popovici va lua startul şi în serii la 100 m liber, unde îşi doreşte o performanţă la fel de bună ca la 200 m.
''A fost o încălzire un pic mai lungă şi cam grea, proba de 200 m, dar acum sunt gata să mă concentrez pe următoarele probe. Eu mă aştept la un rezultat cel puţin la fel de bun. Nu am simţit presiune la 200 m şi nu o s-o las să mă afecteze, pentru că ea există totuşi, nici la 100 m. Pentru că deşi sunt nişte bestii ale înotului cele cu care mă întrec, mi-am câştigat dreptul să fiu lângă ei şi să fiu una dintre bestii'', a spus David Popovici.
Înotul a contribuit la palmaresul României de la Jocurile Olimpice un număr de nouă medalii, dintre care trei de aur, două de argint şi patru de bronz.
Ultimele medalii olimpice cucerite de înotătorii români datează de la JO 2004 de la Atena, când Alina Potec a obţinut aurul la 200 m liber, iar Răzvan Ionuţ Florea a fost medaliat cu bronz la 200 m spate. El a rămas şi singurul băiat care a urcat pe podium până acum la olimpiadă.
Din 1952, de la prima participare la întrecerile olimpice de înot, reprezentanţii României nu au mai lipsit decât de la două ediţii ale JO, în 1964 şi 1976.
Mesajul lui Robert Glință
Robert Glinţă, campion european en titre la 100 m spate, a salutat performanţa lui David Popovici, locul 4 în finala olimpică de la 200 m liber, din cadrul Jocurilor de la Tokyo, şi îl consideră un fenomen nu doar pentru înotul românesc ci pentru înotul la scară mondială.
La doar 16 ani, David Popovici a ocupat locul patru în finala olimpică de la 200 m liber, la doar 2/100 de medalia de bronz.
''Este uimitor ce a reuşit David la vârsta de 16 ani, este o performanţă pe care e greu s-o concepem la adevărata ei valoare. David nu este un fenomen doar pentru nataţie românească, este un fenomen pentru întregul înot la nivel mondial. Sper din tot sufletul că va avea cale liber în performanţă, este setat din plin pentru succes, are un caracter şi o personalitate demne de toată admiraţia, Eu îl admir şi îl respect şi sper să aibă toată susţinerea, de care are nevoie, pentru a reuşi să-şi atingă potenţialul lui adevărat, care este fabulos, uriaş'', a declarat Glinţă după finala de la 100 m spate, în care a ocupat locul opt, potrivit Agerpres.
Robert Glinţă s-a clasat al optulea în finala de la 100 m spate, la fel ca la Rio
Trimisul special al AGERPRES, Teodor Ciobanu, transmite: Robert Glinţă a înotat la potenţialul său maxim în finala probei de 100 m spate, desfăşurată marţi dimineaţa la Aquatics Centre, în cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, dar nu a reuşit o clasare mai bună de locul opt, la fel ca acum patru ani la Rio.
Glinţă a luat startul de pe culoarul opt, a început bine şi ocupa locul patru la jumătatea cursei, însă pe ultimii metri nu a mai reuşit să-şi plaseze sprintul său obişnuit şi a încheiat cursa pe ultimul loc (52sec95/100), dar cu un timp clar mai bun decât în serii şi semifinale.
Medalia de aur la 100 m spate a fost cucerită de rusul Evgheni Rilov (51sec98/100), podiumul fiind completat de conaţionalul său Kliment Kolesnikov (52sec00) şi de americanul Ryan Murphy (52sec19/100).
Clasamentul finalei la 100 m spate:
1. Evgheni Rilov (ROC/Rusia) - 41sec98/100
2. Kliment Kolesnikov (ROC/Rusia) - 52sec00
3. Ryan Murphy (SUA) - 52sec19/100
4. Thomas Cecon (Italia) - 52sec30/100
5. Jiayu Xu (China) - 52sec51/100
6. Hugo Gonzales (Spania) - 52sec78/100
7. Mitch Larkin (Australia) - 52sec79/100
8. Robert Glinţă (ROMÂNIA) - 52sec95/100.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News