Kilogramele în plus "de la glandă", MIT dărâmat. Poiană, despre tratamentul cu hormoni tiroidieni: O mare greșeală

Data publicării:
Foto Unsplash/ autor Towfiqu barbhuiya
Descriere foto: Foto Unsplash/ autor Towfiqu barbhuiya

Prof. dr. Cătălina Poiană ne-a vorbit despre problemele cu glanda tiroidă și despre tratamentul cu hormoni tiroidieni.

De foarte multe ori, "e de la glandă" este una dintre cele mai utilizate scuze pe care le avem pentru kilogramele în plus, însă prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie, ne-a spus că este un mit complet fals. 

"Acesta este un mit pe care ne-am chinuit multă vreme să-l dărâmăm, pentru că acest mit a avut chiar consecințe în ceea ce privește terapia, pentru că a fost un mod în care se dădeau hormoni tiroidieni ca să slăbești, ceea ce este o mare greșeală. Deci nu înseamnă că dacă tiroida ta nu funcționează cum trebuie tu trebuie neapărat să fii obez. Adică una e una, alta e alta", a declarat Cătălina Poiană, în exclusivitate pentru DC Medical.

"Deci criza de hormoni tiroidieni din timpul pandemiei nu a fost generată de grași", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

"Nu, nu, a fost mai degrabă, pe de-o parte, o disfuncționalitate în ceea ce privește aprovizionarea, atât la noi, cât și în Europa. A fost și o temere pe care oamenii au avut-o că nu-și mai găsesc medicamentul și atunci, tendința de a-și face provizii mai mari decât cele care trebuie. A fost și situația unor medicamente pentru diabet și au fost multe situații de acest gen", a completat președintele Societății Române de Endocrinologie.


"Cu cât acest deficit al hormonilor tiroidieni este mai mare, cu atât hipotiroidia este mai severă. Pacienții cu obezitate au avut evoluții mult mai severe în pandemie"
 

"Pacientul care are un deficit de hormoni tiroidieni. Cu cât acest deficit al hormonilor tiroidieni este mai mare, cu atât hipotiroidia este mai severă și poate să aibă o retenție hidrică ca urmare a deficitului de hormoni tiroidieni, dar, odată cu corectarea acestora, nu neapărat o creștere în greutate. Adică vorbim de obezitate propriu-zisă în alte categorii de boli, nu neapărat în patologia tiroidiană, așa că sub nicio formă nu putem să dăm vina pe tiroidă.

Însă, un alt element important apropo de pandemie este că pacienții cu obezitate au avut evoluții mult mai severe, pentru că obezitate înseamnă o boală a lipozității, înseamnă o inflamația cronică și reprezintă un factor de risc pentru existența unor forme mult mai severe de COVID-19 și mulți dintre pacienții care au ajuns în serviciile de Terapie Intensivă au fost cu obezitate, cu diabet zaharat tip 2, boli cardiovasculare. Ori diabetul zaharat tip 2 și hipertensiunea și bolile cardiovasculare sunt complicații frecvente sau cu morbidități frecvente asociate obezității.

 

Citește continuarea pe DC Medical. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel