Lămâia: 7 efecte FABULOASE pentru sănătate dovedite științific

Data actualizării: | Data publicării:
Unsplash.com
Descriere foto: Unsplash.com

Folosim lămâia la ceai, la salate, o stoarcem peste pește sau o adăugăm la maioneză ca să nu se taie. Dar puțini știu ce efecte fabuloase are pentru sănătate. Iată 78 dintre ele și studiile care le dovedesc: 

În primul rând, lămâia conține o serie de nutrienți vitali pentru sănătate. Mai exact, o lămâie medie conține 29 de calorii, 1,1 grame de proteine, 2,8 grame de fibre, 9,3 grame de carbohidrați, 2,5 grame de zahăr și 0,3 grame de grăsime, conform Departamentului de Stat american pentru Agricultură. Conține 53 miligrame de vitamina C, ceea ce reprezintă 88 la sută din cantitatea recomandată zilnic, precum și cantități mici de fier, potasiu, zinc și calciu, potrivit DC Medical. Dar iată ce beneficii pentru sănătate ale lămâii au fost dovedite: 

1. E bună pentru sistemul digestiv
Carbohidrații din lămâi sunt făcuți în cea mai mare parte din fibre solubile sub formă de pectină. Fibra solubilă este cunoscută pentru a încetini digestia, ceea ce îți menține glicemia stabilă și inhibă creșterea tumorii cancerului de colon. Pectina, de asemenea, promovează nivelurile sănătoase de colesterol, potrivit HealthFully.com. Și la fel ca și alte fructe citrice, lămâile conțin un nutrient în cojile și uleiurile lor numit d-limonen, care pot ameliora simptomele indigestiei și Boala de reflux gastroesofagian.

2. Bună pentru inimă
Lămâia conține pectină și este bogată în vitamina C. Prima ajută la menținerea uni nivel sănătos de colesterol, a doua se știe că reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Lămâile conțin și potasiu, care, conform American Heart Association, poate ajuta la ameliorarea tensiunii în pereții vaselor de sânge și la scăderea tensiunii arteriale 

3. Scade riscul de cancer
D-limonenul din lămâie are multiple beneficii pentru sănătate, iar una dintre ele include prevenirea cancerului. Lămâile conțin și un flavonoid numit naringenin, care, potrivit unui studiu din 2013 (link direct studiu), are proprietăți puternice de prevenire a cancerului. Pulpa de lămâie și sucul ei conțin, de asemenea, cantități mari de beta criptoxantină și hesperidină, care sunt compuși care au prevenit formarea tumorilor maligne la șoareci, conform unui studiu din 2012.

Citește continuarea pe DC Medical.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel