Care este leguma care poate înlocui foarte bine și sănătos murăturile de pe masa de sărbători.
Pe lângă faptul că aduce un strop de culoare în farfurie, sfecla este foarte nutritivă și este plină de vitamine esențiale, minerale și compuși vegetali, dintre care mulți au proprietăți medicinale.
"Ca garnitură pentru mesele de Crăciun, sfecla roșie, fiind o sursă excelentă de antioxidanți, nitrați naturali, stimulează și sinteza oxidului nitric, cu rol vasodilatator, astfel încât este indicată ca adjuvant în tratamentul hipertensiunii", susține medicul nutriționist Anca Hâncu.
Acesta, însă, nu este singurul său efect benefic asupra sănătății pe care îl are.
De asemenea, sfecla roșie aduce și o favorizare a digestiei, prin stimularea drenajului biliar. Apoi, având un conținut ridicat de fibre și un index glicemic mediu, în același timp, va favoriza curățarea colonului fiind un adjuvant în reducerea riscului de cancer. Și nu numai.
Aș menționa și faptul că este un adjuvant pentru tratamentul împotriva anemiei, prin conținutul mare de fier, de magneziu și de vitamina B6”, arată dr. Anca Hâncu.
Sfecla este plină de vitamine și minerale, dar cu un conținut scăzut de calorii și grăsimi. Sunt, de asemenea, o sursă bună de mai multe substanțe nutritive cheie, inclusiv folat, mangan și cupru.
Sfecla roșie conține o concentrație mare de nitrați, care pot ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale. Acest lucru poate duce la un risc redus de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Consumul de sfeclă roșie poate spori performanța atletică prin îmbunătățirea utilizării oxigenului și a rezistenței. Pentru a le maximiza efectele, consumați-le cu 2-3 ore înainte de antrenament sau competiție.
Sfecla roșie poate avea o serie de efecte antiinflamatorii, deși sunt necesare cercetări suplimentare la om.
Sfecla roșie este o sursă bună de fibre, ceea ce este benefic pentru sănătatea digestivă și reduce riscul mai multor afecțiuni cronice de sănătate.
Sfecla roșie conține nitrați, care pot crește fluxul sanguin către creier și pot îmbunătăți funcția cognitivă. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări în acest domeniu.
Citește continuarea pe DC MEDICAL.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News