Ruxandra Pleșea, doctor nutriționist, a dezvăluit care sunt rădăcinoasele pe care ar trebui să ne focusăm atenția, dacă ne dorim un stil de viață mai sănătos.
Ruxandra Pleșea, doctor nutriționist, a fost invitată în cadrul emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani, de pe Antena 1, unde a dezvăluit care sunt principalele surse leguminoase ce ne pot reduce atât starea de oboseală, însă, în același timp, ne pot oferi extrem de multe beneficii asupra sănătății. Este vorba despre rădăcinoase, care pot fi consumate indiferent de sezon și integrate în meniul zilnic sub diferite forme.
„Persoanele care se confruntă cu exces de estrogen ar trebuie să mănânce câte un morcov în fiecare zi, pentru că el poate să elimine nivelul colonului. Să revenim la clasificarea nostră de ieftin, bun, rapid, se găsesc în toate bucătăriile, în tot timpul anului, și anume rădăcinoasele. Sunt o sursă extraordinară de micronutrienți, adică de vitamine și mai ales de minerale. Dacă este să construiesc o farfurie sănătoasă o să fac fundamentul sănătății în orice bucătărie, care înseamnă un triunghi cu rădăcinoase. Avem morcov, păstârnac, rădăcină de pătrunjel. Sunt și bogate în carbohidrați lenți și atunci le putem folosi sub formă de garnitură.
Seara, dacă facem o friptură, în loc să mâncăm cu pâine sau orez, mai ales dacă suntem în dieta de slăbire, o să punem la cuptor aceste legume tăiate, poate adăugăm și un cartof dulce, brocoli, și ne-am făcut o masă extrem de echilibrată.” a declarat Ruxandra Pleșea, doctor nutriționist, în cadrul emisiunii „Neazta cu Răzvan și Dani”, de pe Antena 1.
Te poate interesa și: Cinci lucruri banale pe care le poți face zilnic pentru a pierde kilogramele în plus
Când vine vorba de păstârnac, și acesta are extrem de multe beneficii, iar partea cea mai bună este că poate fi consumat și de cei mai mici membri din familia noastră, întrucât nu provoacă alergii.
„Păstârnacul nu dă alergii și poate fi administrat de la vârste foarte mici pentru copilași. Aceste rădăcinoase asigură un tranzit intestinal excepțional, iar morcovul poate fi folosit atât în sindromul diareic, cât și în constipație, are puterea de a cicatriza, a îmbunătăți tranzitul. O altă rădăcinoasă extrem de importantă este și țelina, care ne scapă și de paraziți. Este considerată o plantă medicinală, pentru că are și proprietăți afrodisiace. Trebuie consumată de câteva ori pe săptămână. Când vine vorba de ficat, trebuie să amintim de sfeclă, care ajută la un metabolism normal, iar sănătatea ficatului va avea foarte mult de beneficiat. Sucul de sfeclă se consumă oricând, dar nu în timpul tratamentelor oncologice. Este o legumă ușor de digerat.”, a mai dezvăluit specialista.
Nu în ultimul rând, medicul nutriționist a adus în discuție atât hreanul, cât și ridichea roșie și neagră.
„Hreanul este o altă plantă medicinală, proprietățile sale antibiotice, antifungice și antivirale sunt clar dovedite. Infecțiile respiratorii vor fi prevenite dacă adăugăm o linguriță de hrean peste mâncarea noastră. Merge și alături de sfeclă, deci să nu-l ratăm.
Ridichea roșie este o plantă răcoritoare. Ne putem bucura de ea în salate. Și ridichea neagră este la fel de bună. Pot fi folosită de cei care nu suferă de patologii.”, a mai spus ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News