Leon Dănăilă este un reputat neurochirurg român, cunoscut atât în România, cât și la nivel internațional pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul neurochirurgiei. Născut pe 1 iulie 1933 în Darabani, județul Botoșani, Leon Dănăilă este considerat unul dintre cei mai importanți medici din lume în domeniul neurochirurgiei, fiind adesea supranumit "sculptorul de creiere".
Invitat la podcastul lui Teo Trandafir, Profesorul Leon Dănăilă a mărturisit că în America a fost inclus într-o carte despre cele 500 de genii ale secolului 21. Cu toate acestea, deși a ales să profeseze în România, în țara noastră nu l-a numit nimeni un geniu. Celebrul neurochirurg are 91 de ani, dar încă operează și recunoaște că unul dintre lucrurile pe care le face înainte de a intra într-o operație dificilă este să spună o rugăciune. Leon Dănăilă a vorbit și despre credință și a precizat că tot timpul a simțit cum mâinile sale sunt ghidate de o forță pe care nu a cunoscut-o vreodată, dar a simțit-o și a știut că există.
„Spun alții din America, unde s-a publicat o carte despre cele 500 de genii ale secolului 21, în care m-au trecut și pe mine. În România nu a zis nimeni. Nu m-am supărat pe români, ei sunt mai sceptici cu afirmațiile și cu darea de anumite grade pentru personalitățile de la noi din țară. Fără credință să știți că nu se poate face nimic. Când am o operație foarte grea, spun în gândul meu o mică rugăciune. Pentru bolnav mă rugam și Dumnezeu m-a ajutat foarte mult. Credința îți dă o putere cu totul deosebită, e ceva care vine de sus și te ajută, îți dirijează mâinile în operație. Neurochirurgia este regina artelor chirurgicale, astfel încât trebuie să fii foarte atent și să ai credință în mâinile tale. Mâinile nu îmi tremură și la vârsta mea operez foarte bine. Tot timpul am simțit că mâinile mele sunt dirijate de către o forță pe care eu nu am cunoscut-o, dar de care am auzit”, a declarat Leon Dănăilă, la podcastul „Gând la gând cu Teo”.
Te-ar putea interesa și: Medicul Mihail Pautov a descoperit alimentul care nu te îngrașă: „E efectiv un desert cu zero calorii, zero zahăr!”
De asemenea, Profesorul Dănăilă a vorbit și despre pacienții pe care, din păcate, nu a reușit să îi salveze. Neurochirurgul a mărturisit că ceea ce l-a făcut atât de renumit a fost faptul că a preluat cazuri pe care alți neurochirurgi șe refuzau și credeau că bolnavii respectivi nu mai au nicio șansă. În ciuda acestui fapt, a reușit să îi salveze pe majoritatea, chiar dacă, din nefericire, au existat și oameni pe care nu i-a mai putut ajuta. Leon Dănăilă a povestit cum au existat zile în care a petrecut 24 de ore lângă un pacient pentru a-i observa starea și pentru a înțelege care este cel mai bun tratament pe care i-l poate administra. În plus, celebrul neurochirurg a dezvăluit faptul că stresul este unul dintre principalii factori care duc la îmbolnăvirea creierului, iar un creier bolnav duce la îmbolnăvirea organismului.
„Nu există chirurg care să nu piardă pacienți. Datorită faptului că nu depinde de greșelile sau activitatea chirurgului, depinde și de materia pe care lucrezi. Eu am devenit mare neurochirurg datorită faptului că am operat bolnavi care au fost refuzați de toți neurochirurgii. Am riscat și pe unii i-am pierdut, dar pe majoritatea i-am recuperat și au ieșit oameni din care nimeni nu credea că poți să scoți ceva din ei. Uneori am stat zi și noapte să măsor tensiunea intracraniană a bolnavului respectiv și să văd ce tratament trebuie să îi dau. Am stat 24 de ore la capul bolnavului, îmi aduceau mâncare. mâncam acolo. Stresul este un factor care duce la îmbolnăvirea creierului, iar creierul bolnav duce la îmbolnăvirea corpului”, a precizat Profesorul Leon Dănăilă, la podcastul lui Teo Trandafir.
Leon Dănăilă a efectuat peste 40.000 de operații pe creier de-a lungul carierei sale, multe dintre ele complexe și inovatoare. A fost pionier în introducerea unor tehnici chirurgicale noi în România, inclusiv tehnici minim invazive. De asemenea, a contribuit la scăderea semnificativă a mortalității în neurochirurgie. În plus, este cunoscut pentru stilul său de viață modest și pentru devotamentul său față de pacienți. În ciuda succesului profesional, a ales să trăiască simplu, dedicându-și viața în întregime neurochirurgiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News