Limbajul trupului și cum ne dau gesturile de gol. Sorina Cristea, psiholog clinician: „Femeile mint mult mai complex”

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Sorina Cristea, psiholog clinician, a vorbit despre limbajul corpului și despre cum ne dăm seama dacă cineva ne minte sau este atras de noi.

Limbajul nonverbal joacă un rol esențial în comunicare, fiind cel mai important element în transmiterea mesajelor, potrivit psihologului Sorina Cristea. Deși mulți dintre noi suntem atenți la cuvintele pe care le spunem, gesturile și expresiile noastre corporale au adesea un impact mult mai puternic și mai sincer. Emoțiile, de cele mai multe ori, sunt exprimate involuntar, iar acest lucru se manifestă prin limbajul corpului, dezvăluind ceea ce nu putem controla rațional.

„Limbajul nonverbal este procentajul cel mai mare din comunicare”

Unul dintre cele mai comune exemple este comportamentul pe care îl adoptăm atunci când spunem o minciună. Conform specialistului, în momentele în care oamenii mint, ei tind să ofere prea multe detalii și să devină confuzi. În plus, gesturile lor pot trăda acest neadevăr. Din copilărie, avem tendința de a acoperi gura atunci când mințim. La maturitate, deși nu mai folosim aceeași acțiune evidentă, atingerea feței, mai ales în zona nasului, devine un indiciu clar. Aceasta este cauzată de o eliberare de catecolamine, substanțe care declanșează o ușoară mâncărime, de regulă atunci când suntem nesinceri.

„Limbajul nonverbal face parte din comunicare și este procentajul cel mai mare din comunicare. Acționăm inconștient pentru că are legătură cu emoțiile noastre. Ceea ce putem controla este partea noastră rațională. De foarte multe ori, neconcordanța este între limbajul verbal și cel corporal. Atunci când spunem o minciună, de foarte multe ori, dăm multe detalii și ne pierdem în ele. În momentul în care spunem o minciună, tendința este să ne acoperim gura, asta vine din copilărie. Copiii când spun o minciună își folosesc mâinile. Când ești adult, nu mai duci mâinile în față, dar te atingi pe la nas, faci o mișcare în zona feței pentru că în timpul în care spui o minciună se descarcă niște catecolamine. Acestea fac ca la nivelul nasului să apară un soi de mâncărime. Există tot felul de alte gesturi la nivel de minciună. Sunt peste 10.000 de combinații doar la nivelul feței. Mâinile, dacă le ținem aproape, înseamnă că cerem ajutor”, a explicat Sorina Cristea, psiholog clinician, în cadrul emisiunii „Follow us!”

Te-ar putea interesa și: Adriana Bahmuțeanu, confesiuni despre relația cu copiii și lipsa dialogului cu fostul soț: „Probabil noi am fost cel mai mediatizat cuplu”

„Când se uită la ochi și buze este atracție”

De asemenea, atracția fizică este evidențiată printr-o serie de gesturi subtile. Privirea joacă un rol crucial, iar modul în care cineva te privește poate transmite mai mult decât cuvintele. Dacă o persoană își direcționează privirea de la ochi către buze, există o posibilă atracție romantică. În schimb, dacă privirea se îndreaptă de la ochi la frunte, acea persoană te percepe ca fiind inteligent. Psihologul mai atrage atenția asupra diferențelor dintre bărbați și femei în ceea ce privește percepția limbajului nonverbal. Femeile sunt mult mai complexe în modul în care percep și transmit mesaje prin gesturi și expresii, având o arie mai dezvoltată în acest sens, în comparație cu bărbații

„Un exercițiu foarte bun pentru cuplu este acela în care sunt rugați să se apropie unul de celălalt. Dacă se păstrează un spațiu între ei, atunci e o problemă. Dacă spațiul se strânge din ce în ce mai mult, atunci relația încă coexistă. De cele mai multe ori, când ținem mâinile încrucișate, dreapta vine deasupra, adică este mâna dominantă. Depinde și cum suntem obișnuiți. Femeile au între 14 și 16 arii dezvoltate în zona asta, în timp ce bărbații au între 4 și 6. Nu întâmplător, femeile mint mult mai complex. Când cineva te place, încearcă să îți atragă atenția prin anumite mișcări ale corpului, prin modul în care te privește, își îndreaptă corpul către tine, se apleacă în direcția ta, toată fața transmite bucurie. Atracția e mai mult decât atât, și prin atingere. Contact fizic în anumite zone ale corpului, spate, umăr. Atunci când se uită în zona ochilor și după se uită la frunte, te vede ca pe o persoană care are inteligență. Dacă se uită la ochi, iar după la nas, te consideră fie la nivelul lui, fie inferior. Când se uită la ochi și buze este atracție”, a mai adăugat Sorina Cristea, psiholog clinician.

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Loredana Tanase | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel