Profesorul Vlad Ciurea a explicat care sunt cele mai periculoase alimente, dar și mai sănătoase pentru creier.
Profesorul Vlad Ciurea a dezvăluit care sunt alimentele cele mai dăunătoare pentru creier. Așadar, trebuie să ne ferim de prăjelile de toate tipurile, spune acesta, dar și de alimentele extrem de condimentate. Doar în acest fel, creierul va putea funcționa în condiții cât mai bune pe termen lung.
„Toate prăjelile fac rău. Tot ce se face în ulei fierbinte. Au anumite proteine care se degradează. Dacă ne mai gândim și la cărnăria care vine în valuri, toate acestea fac rău. Și super condimentate, la fel fac rău”, a explicat profesorul Vlad Ciurea, în cadrul podcastului cu Adrian Artene.
Există, de asemenea, și câteva lucruri care salvează creierul și care-i prelungesc viața. Concret, vorbim predominant despre lichide.
„În schimb, creierul are un avantaj, pe care noi nu-l luăm în considerare, trebuie să-i dăm apă foarte multă. Eu spun să se bea 2 litri de apă pe zi. Și apa-i 78% din creier. El plutește, mai mult sau mai puțin, și atunci trebuie să-i dau apă în continuu. Ceaiul verde e un alt remediu minunat pentru creier, cafeaua face bine, dar nu exces. Un alt alimente interesant e ciocolata, cea amăruie, fără zahăr, pentru că sunt împotriva lui.
Creierul se odihnește. Orele de somn dovedite clar sunt între ora 10-00 noaptea, ele ar trebui respectate. Fără televizor, liniște, fără știri negative, dușul de seara și culcarea. Poți citi ceva, nu pe tabletă sa pe telefon.”, , a continuat acesta.
Te-ar putea interesa și: Ce tip de carne nu trebuie să pui niciodată pe grătar. Greșeala pe care o fac mulți oameni: „Starea noastră de sănătate o să fie afectată”
Dacă am aflat ce alimente sunt interzise pentru sănătatea creierului, acum vom vorbi despre alimentele nocive pentru siluetă. Specialistul Florin Ioan Bălănică spune că nu este adeptul împărțirii mâncărurilor în două grupe de „așa da” și „așa nu”, însă există totuși un echilibru pe care-l putem respecta, pentru a nu acumula kilograme în plus.
„Nu sunt de acord cu a împărți alimentele în „nu” și „da”, am voie sau nu. În momentul în care mergem pe o astfel de direcție, mintea intră într-o zonă care se numește mentalitatea de dietă. Nicio dietă din lume nu funcționează, nu e construită să funcționeze pe termen lung, ci pe termen scurt. Dietele presupun să citim pe internet sau să vorbim cu o vecină sau să mergem la un cabinet medical unde primesc un plan alimentar, pe care îl respectă, dar de abia așteaptă să termine cu el. Pe de altă parte, discutăm despre terapia medicală nutrițională, adică prevenția proactivă și scăderea în greutate personalizată, prin folosirea nutrientului ca și pilulă modernă. Acolo se pornește de la obiectivul fiecărei persoane în parte și de la a introduce în meniul fiecărei persoane alimentele plăcute.”, a declarat Dr. Florin Ioan Bălănică, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe.
Așadar, dacă nu este vorba despre exces, Dr. Florin Ioan Bălănică spune că așa-zisele produse nocive nu vor afecta cu nimic silueta. Este totuși important momentul din zi când alegi să consumi acel produs, dar și faptul dacă ești o persoană activă sau una sedentară.
„Dacă este să discutăm despre alimente care consumate constant și pe termen lung ne fac rău, pe primul loc aș pune zahărul și produsele rafinat, pe locul doi aș pune carnea roșie procesată, pe locul trei aș pune grăsimile de origine animală consumate în exces, avem nevoie de grăsimi însă, ele stau la baza producerii multor structuri din corpul nostru. În momentul în care eu consum ceva aparent nesănătos, o prăjitură, dar o consum dimineața și rar, nu se întâmplă nimic. Dacă obiceiul meu este să mănânc zilnic câte un covrig sau o merdenea, fără să am control, pe termen lung starea mea de sănătate va fi afectată.
Așadar, zahărul și produsele procesate, carnea roșie, grăsimile în exces, iar în rest putem consuma orice, dacă le adaptăm fiecărei persoane în parte. Împărțirea asa da, așa nu, nu funcționează pe termen lung.”, a continuat acesta.
Te-ar putea interesa și: Cum ar arăta o zi din viața ta fără mâncare? Mihaela Bilic, despre dependența de ronțăit: „Este exact ca și cum am fi într-o relație de iubire”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News