Lucruri pe care probabil nu le știați despre midii. Acesta este cel mai bun mod de a le găti

Data publicării:
Sursă foto: Pexels
Descriere foto: Sursă foto: Pexels

Midiile sunt o adevărată comoară pentru sănătate. Pe lângă beneficiile nutriționale, există numeroase curiozități legate de modul de gătit.

Midia are o densitate nutrițională ridicată, care conține un număr mare de nutrienți în foarte puține calorii. La proteinele de înaltă valoare biologică (cele care conțin toți aminoacizii esențiali) se adaugă conținutul său de Omega-3, acizi grași polinesaturați esențiali pentru sănătatea cardiovasculară. În plus, midiile au un mare efect antiinflamator.

În ceea ce privește micronutrienții, acest aliment este o sursă de vitamine din grupa B (B12, niacină și folat) și de minerale precum seleniul, zincul și fierul, acesta din urmă fiind esențial pentru combaterea anemiei feriprive și pentru a facilita transportul oxigenului în tot organismul.

Diferența de prezentare a midiilor pe piață

Pe piață putem găsi atât midii vii tradiționale, în plase, disponibile în pescării (midiile au fost spălate, selectate și ambalate), cât și midii vii curățate, care au fost spălate și selectate). „Aceste midii vii curățate sunt ambalate în atmosferă protectoare, care le menține vii și în condiții perfecte de calitate timp de 8 zile în ambalaj", susține expertul Dory Solla,.

De asemenea, există midiile fierte sau pregătite care au trecut toate controalele și se vând deja fierte, gata de încălzit timp de două minute și jumătate în cuptorul cu microunde înainte de a fi consumate.

Cât timp trăiesc midiile, în plasă sau ambalate?

Midia vie tradițională, disponibilă pe piață în plase sau coșuri, nu are o dată de expirare. „Trebuie doar să fim atenți ca ele să fie vii în momentul consumului, să nu fie sparte și să își închidă valvele când le atingem." În ceea ce privește midia vie curățată și ambalată, „noi, la Aguinamar, îi dăm o durată de viață de 8 zile. Midiile gătite refrigerate pot fi păstrate între 28 și 45 de zile, iar cele congelate între 12 și 18 luni."

Care este cea mai bună metodă de a găti midiile vii?

Recomandarea expertei, Dory Solla, este „să fierbem midiile într-o oală până ajung la punctul de fierbere. Vom ști că midiile sunt gata când valvele se deschid. Ca adaos, putem adăuga puțin dafin și să le combinăm cu albariño din Rias Baixas.”

Pot congela midiile?

La întrebarea pe care ne-am pus-o adesea, răspunsul este nu, midiile vii nu pot și nu ar trebui congelate. Aceasta este o opțiune doar dacă au fost deja gătite, și este indicat să fie congelate împreună cu puțin din lichidul de gătire. De asemenea, putem congela midiile preparate cu un sos și să le consumăm înainte de a trece trei luni.

Cum să verifici dacă midia este vie și proaspătă

Este important să gătim și să consumăm midii cât mai proaspete. Pentru aceasta, este esențial să miroasă a mare și să aibă cochilia închisă sau să se închidă la o mică lovitură, deoarece asta indică faptul că încă sunt vii.

Ar trebui să aruncăm midiile cu cochilia spartă. Deși acest lucru nu înseamnă întotdeauna că sunt rele, este un risc pe care nu ar trebui să-l asumăm.

Cum deosebim masculii de femele

După cum ne explică experta, „midia femelă este de culoare portocalie, mai vie și mai intensă, în timp ce masculii au o culoare albicioasă sau crem. A găsi carne albă nu înseamnă că este de calitate inferioară, ci doar că este un mascul."

Durata cultivării midiei, până la consum

Cultivarea midiei este un proces destul de lung, care începe în decembrie cu colectarea seminței de pe stânci. De la momentul în care midia este prinsă pe stânci până când este recoltată pot trece între 18 și 24 de luni.

Când este cel mai bun moment pentru a găsi midii mai cărnoase?

„Deși noi oferim midii de cea mai bună calitate și cu cea mai mare carne posibilă pe tot parcursul anului, lunile iulie până în februarie sunt cele mai bune momente pentru a consuma midiile” spune Dory, potrivit 20minutos.es.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel