Luxul și opulența din online, efecte dramatice asupra tinerilor. Psiholog: „Voi spune lucrurile tranșante”

Data publicării:
Psiholog Ion Duvac, captură video Youtube, Ilinca Vandici
Descriere foto: Psiholog Ion Duvac, captură video Youtube, Ilinca Vandici

Reperele promovare și urmărite din mediul online au efecte dramatice asupra tinerilor, consideră specialiștii.

Modele promovate în ziua de astăzi în mediul online pot avea urmări grave asupra tinerilor care nu știu să facă diferența între realitate și ficțiune, sunt de acord psihologii. Astfel, faptul că extrem de mulți influenceri promovează viața perfectă, cadourile scumpe și abundența financiară nu-i fac pe adolescenți decât să devină frustrați cu propria lor viață, pentru că, cel mai probabil, posibilitatea de a ajunge la lucrurile pe care le văd în online este una destul de mică. Acest lucru duce, la rândul său, la niște consecințe foarte grave. 

„Voi fi sincer și voi spune lucrurile tranșante. Se creează niște imagini nerealizabile. Probabilitatea ca eu să ajung ca modelul, e una la un miliard și atunci ar trebui să înțeleg asta. Da, este un model interesant când te duci pe afară, dar nu trebuie să mă sinucid dacă nu ajung peste un an acolo, pentru că aici e problema. Se creează niște așteptări nerealiste, presiune foarte mare pe el sau pe părinți și în momentul în care nu se realizează, se întâmplă cum am avut un tânăr foarte supărat, pentru că tatăl nu i-a dat decât o mașină când a împlinit 18 ani. Nu-l scotea din „săracule” și a trecut la consumul de droguri și a început să fie agresiv, să sară la bătaie.”, a declarat psihologul Ion Duvac în cadrul podcastului realizat de Ilinca Vandici.

Citește și: Bolile de care suferă Delia. Ilinca Vandici: „Gândiți-vă ce înseamnă asta pentru o cântăreață”

Cu ce greșesc părinții în această situație

Astfel, în această situație și părinții au un rol destul de mare, întrucât nu trebuie să-și neglijeze copiii și trebuie să le ofere cea mai importantă resursă de care ei au nevoie în acest prag din viața lor: timpul.

„Când te trezești în viața reală, trebuie să găsești soluții, să muncești. S-a greșit pentru că părinții nu au avut timp să-i piloteze copilului adolescența, copilul trebuie să fie cu reguli și responsabilități, să înțeleagă limite, să-i facem educația financiară. Dacă el are 23 de ani și nu a muncit o zi, nu știe ce înseamă aia responsabilitate, știe doar că i se cuvină să aibă câteva mii de euro pe lună. Acum, băiatul este internat la psihiatrie pentru supradoze. Dacă nu se reușește reabilitarea, va fi un potențial infractor.”, a continuat specialistul.

VEZI și: Culiță Sterp, nervos după ce Zanni a câștigat Survivor 2024. Ce-l nemulțumește pe artist: „Ce nu mi s-a părut ok este că...”

Tinerii petrec prea mult timp în fața micilor ecrane

Dacă înainte de pandemie, psihologii erau de acord că tinerii ar trebui să stea în medie 2 ore în fața dispozitivelor, specialistul spune că această perioadă a normalizat gadgeturile, care fac constant acum parte din viața noastră.

„Înainte de pandemie, psihologii spuneau 2 ore (n.r. că ar trebui ca tinerii să petreacă pe telefon), pandemia a crescut dependența de tehnologie și atunci trebuie văzut cât la sută petreci pentru nevoile de a ști, pentru socializare și pentru lucruri care nu aduc plus valoare.”, a completat el.

Citește și: Zanni, prima reacție după ce a câștigat trofeul Survivor All Stars: „Am văzut înjurături multe în comentarii, e sub orice critică”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel