Magda Catone, eleva lui Amza Pellea, după ce Dem Rădulescu a picat-o: „Era un om blând, docil, mergea cu noi la cofetărie”

Data actualizării: | Data publicării:
Captură video Youtube/ De-a viata ascunselea
Descriere foto: Captură video Youtube/ De-a viata ascunselea

Magda Catone și-a amintit de perioada facultății și despre omul care i-a conturat viitorul artistic: Amza Pellea.

Magdalena-Marta Catone, cunoscută sub numele de Magda Catone, s-a născut pe 24 octombrie 1958, la București.  A absolvit Academia de Artă Teatrală și Cinematografică din București în anul 1982, la clasa profesorilor Amza Pellea și Ion Cojar. 


Marea actriță își amintește mereu cu drag despre Amza Pellea, care i-a fost mentor și pe care l-a iubit, respectat și admirat enorm. 

După terminarea facultății a fost repartizată la Petroșani, la Teatrul de Stat, acolo unde l-a cunoscut pe Șerban Ionescu, actor de teatru și film, la rândul lui, care mai târziu i-a devenit soț.  Au împreună un băiat, Carol. 

Magda Catone, despre regretatul actor Șerban Ionescu: A fost echilibrul meu, jumătatea mea

 

Magda Catone: „Amza Pellea era un om blând, docil, mergea cu noi la cofetărie“ 

 

Într-un interviu pentru Adevărul, Magda Catone a rememorat momentele în care a dat pentru prima dată admiterea la Teatru.  Atunci, Dem Rădulescu nu a fost convins de talentul actriței. 

„Când am dat prima dată, am avut în repertoriu niște poezii foarte grele, una dintre ele era „Femeia care și-a pierdut bărbatul în război“, a Ninei Cassian. Am ales-o recomandată de o doamna Victoria Gheorghiu, care m-a pregătit. Ea avea o latură de tragediană și probabil că alegerea textelor a fost pe măsura calităților ei. Eu nu am făcut față. Am dat examen cu Dem Rădulescu, care, ascultându-mă, și-a dat seama repede că textul nu mă punea în valoare, nu mă reprezenta, și m-a oprit. Apoi am aflat că nu trecusem nici prima probă, care era eliminatorie”, a povestit Magda Catone pentru Adevărul. 

"A fost renașterea mea". Magda Catone, despre nașterea fiului său: Am așteptat aproape 13 ani


Ulterior, ea a încercat să se îndrepte către alt domeniu. A dat la ASE, însă nu a intrat. Următorul an s-a pregătit la matematică, geografie, pentru a da din nou examen, însă a vrut să mai încerce încă o dată și la Teatru. 


„Profesorul meu de matematică a fost supărat foarte tare, mai ales că muncisem atât de mult și credea că voi avea un rezultat bun. Pentru Teatru, m-am pregătit cu Sergiu Cioiu, care era actor și cântăreț în vogă la acea vreme. Mi-a făcut un repertoriu foarte potrivit, m-a învățat un abecedar al descoperirii sensului în text, lucruri pe care și în prezent le pun în practică. El avea un grup de copii la o școală populară de arte. Pe parcursul anului, până la examen, mă întâlneam cu el pe ascuns, mama nu știa. Până la urmă am dat examen și am trecut foarte bine – eram prima pe linie până la examenul final. Am intrat a doua”, a povestit actrița. 

Bibanu, Amza Pellea,  Marin Moraru, Geo Saizescu, dar și alți profesori precum Olga Tudorache făceau parte din comisia care i-a dat șansa să intre în lumea teatrului. Magda Catone a intrat la clasa lui Amza Pellea, despre care are numai cuvinte de laudă. 


Întâlnirea cu Amza Pellea 


„Era o persoană foarte blândă, docilă, un om care nu ținea la titulatura de mare actor. În ceea ce ne privește, era întotdeauna foarte permisiv, mergea cu noi, fetele, la cofetărie la Intercontinental, îi invita și pe băieți, care fumau din țigările lui. Era o persoană foarte iubită și un bărbat charismatic, plin de dragoste cu noi. Pe vremea aceea, Oana Pellea, care era la liceu, ne ajuta, venea la examene, avea cumva grija noastră, era foarte aproape de meserie și își dorea și ea să devină actriță. Amza Pellea, la examenul de final de facultate, a fost cu noi pe scenă în spectacolul „Între etaje“, un text al lui Dumitru Solomon, în care eu jucam un rol ingrat, dar i-am dat foarte multă forță. La un festival la care am fost și noi invitați, am luat premiul pentru cea mai bună interpretare în rol feminin. Ce mi se pare fabulos este faptul că era examenul meu de absolvenţă și faptul că am fost atât de convingătoare în contextul în care la festival erau invitate teatre precum Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie... Este vorba de atingerea pe care o ai prin faptul că Dumnezeu ți-a dat talent. Talentul pe care îl înmulțești este rodul unei munci fructuoase în măsura în care consideri prețios ceea ce ai și nu risipești”, a mai spus ea. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel