În zilele de sărbătoare, riscul de tulburări digestive și mahmureală crește, deoarece excesul de alcool poate cauza probleme și poate fi și mai rău dacă urmăm anumite mituri pentru a o alina.
În aceste zile de sărbătoare, tulburări digestive precum aciditatea sau refluxul gastric vin la pachet cu mahmureala, care, în funcție de rutină, poate fi mai ușor de suportat sau mai greu de dus. Despre acest subiect a vorbit nutriționistul Pablo Ojeda pe contul său de Instagram. În Spania, ca și în alte țări, există mituri care trebuie demontate, iar specialistul a discutat despre ele.
Așa cum nutriționistul amintește, apa este singura substanță care ne va ajuta să echilibrăm deshidratarea provocată de alcool. Acesta este punctul care scapă multora: pe lângă toxicitatea alcoolului, trebuie adăugată lipsa de săruri minerale și apă din plasma sanguină, care poate provoca tulburări semnificative.
Ce înseamnă această deshidratare (în forma sa cea mai ușoară)? Alcoolul inhibă eliberarea de vasopresină, o hormonă antidiuretică produsă de creier, care trimite semnale rinichilor pentru a reține lichidele. Drept urmare, alcoolul crește frecvența urinării, iar acest lucru duce la o pierdere excesivă de lichide care va afecta organismul și va duce la mahmureală.
Te-ar putea interesa și: Marea greșeală făcută de Revelion! Preparatele care nu trebuie consumate la aceeași masă
Pe lângă importanța apei, nutriționistul a subliniat necesitatea de a demonta mituri legate de mahmureală care nu doar că sunt inutile, dar pot fi chiar dăunătoare. Unul dintre acestea este ideea de a face sport a doua zi: o mare greșeală, spune Ojeda.
Un alt mit, foarte răspândit, este faimoasa „reglare a pH-ului”, pentru care mulți apelează la bere. O scuză prin care unele persoane continuă să bea alcool a doua zi. „Ce face este să prelungească efectele mahmurelii”, spune Pablo Ojeda.
Un alt mit care trebuie demontat este cel care sugerează consumul de alimente foarte grase pentru a ajuta organismul să se refacă. Aici intervine falsa credință că grăsimea va absorbi alcoolul, iar astfel efectele mahmurelii nu vor fi atât de mari. Este o altă poveste când mănânci în paralel cu consumul de alcool, pentru a preveni ca alcoolul să ajungă prea repede în sânge.
Te-ar putea interesa și: Adori salata de boeuf? Mihaela Bilic explică de unde pot apărea problemele pentru sănătate: Până aici, totul perfect, dar atenție!
Criteriul de bază ar fi să ne cunoaștem limitele, astfel încât să înlocuim alcoolul cu apă atunci când simțim că organismul nu va mai metaboliza o cantitate mai mare. Dar dacă trebuie să facem față meselor sau cinei unde alcoolul va fi inevitabil prezent, cum se întâmplă în timpul sărbătorilor, există anumite reguli care pot fi urmate:
Mănâncă înainte și în timpul consumului de alcool: alcoolul ajunge mai repede în corp dacă stomacul este gol. Alege ce tip de alcool vei consuma și evită amestecurile. Bea apă consumul de alcool. Bea cu moderație și nu te lăsa presat să bei, notează 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News