Mâncatul lent ajută la combaterea obezității? Iată ce spune știința

Data publicării:
Sursă foto: Freepik
Descriere foto: Sursă foto: Freepik

În condițiile în care stresul ne domină prea mult viața, uităm cât de important este să mestecăm și să degustăm mâncarea cu calm, aceasta fiind etapa prealabilă unei digestii corecte, cu repercusiuni la multe niveluri. 

Persoanele care mănâncă lent, sau foarte lent, sunt obișnuite să primească comentarii glumețe sau chiar disprețuitoare pe această temă. având în vedere ritmurile de muncă și viață, mâncăm prea repede, adesea chiar în fața calculatorului, fără calmul necesar pentru acest proces. Oamenii de știință japonezi au descoperit că mestecarea relaxată nu doar că este recomandată pentru o digestie corectă, dar reglează și greutatea corporală.

Mâncatul lent nu se referă doar la timpul petrecut în timpul mesei, ci și la a dedica timpul necesar mestecării, prima și foarte importantă fază a procesului digestiv. Făcând-o corect are mai multe beneficii, cum ar fi favorizarea absorbției nutrienților și reducerea riscului de gastrită datorită pH-ului alcalin al salivei care echilibrează aciditatea. Din punct de vedere senzorial, o înghițire calmă ajută, de asemenea, la o mai bună apreciere a fiecărui aliment: textură, gust și miros.

Echipa de cercetători de la Universitatea Waseda din Japonia a descoperit că mestecatul corect stimulează un proces care crește consumul de energie al organismului, ceea ce ajută la pierderea în greutate.

Cheia este consumul de energie în timpul mesei

Studiul pune accent pe un termen esențial: termogeneza. Aceasta se referă la consumul de energie care are loc în timp ce mâncăm. Toate procesele de absorbție și metabolice, necesare pentru ca organismul să obțină nutrienții, implică un consum caloric. Echipa japoneză a descoperit că mestecarea corectă, adică lentă, crește consumul de energie și, prin urmare, previne obezitatea ajutând la controlul greutății corporale.

În acest studiu, un grup de 11 bărbați adulți sănătoși, cu greutate normală, au alternat consumul de alimente lichide și solide, confirmând că, atunci când mestecarea lentă este introdusă în procesul digestiv, termogeneza crește semnificativ. De asemenea, au concluzionat că nu atât alimentele consumate influențează acest consum energetic, cât stimulii orali, dintre care cel mai important este mestecarea, deși degustarea joacă și ea un rol esențial.

Ce sunt alimentele termogenice?

Termogeneza a câștigat mult teren în ultima vreme, fiind strâns legată de dietă și, în mod special, de scopul de a preveni supraponderabilitatea. Se vorbește chiar despre dieta termogenică, o opțiune delicată care trebuie să beneficieze de un ghidaj adecvat, deoarece multe dintre alimentele asociate cu aceasta sunt stimulente, după cum subliniază Academia Spaniolă de Nutriție și Dietetică (AEND).

Acestea sunt alimente cu compuși precum capsaicina din ardei iute sau gingerolii din ghimbir, care au rolul de a stimula sistemul nervos central, crescând astfel consumul de energie în timpul digestiei. Printre exemplele oferite de AEND se numără proteinele (pește, carne, ouă), dar și cacao, cafea sau ceai verde. În cazul alimentelor cu cofeină, trebuie avut în vedere efecte precum insomniile sau creșterea ritmului cardiac, care nu le fac potrivite pentru toată lumea, relatează 20minutos.es.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel