Marea greșeală pe care mulți o facem! Pr. Pimen Vlad: De multe ori am atras atenția! Vă puteți sminti - Video

Data publicării:
Captură video: YouTube/Fain & Simplu cu Mihai Morar
Descriere foto: Captură video: YouTube/Fain & Simplu cu Mihai Morar

Părintele Pimen Vlad a oferit sfaturi duhovnicești importante, atrăgând atenția asupra unei greșeli mare pe care mulți dintre noi o facem.

”De multe ori suntem cu intenția asta de a judeca, cum vedem pe unul că a făcut o mică greșeală: „Dar uite ce-o făcut. Ce credeam eu despre el. Uite ce om era și uite ce-o făcut. Gata! Nu mai vreau să aud de el.” Foarte repede ne împiedicăm cu toții de lucrul ăsta. Uneori ne facem câte o impresie de cineva: „Domnule, ăsta-i om sfânt.” Îl punem pe un postament și ni-l fixăm de model cum vrem noi, facem o statuie din aia perfectă.

Dar acela-i om și el, cu neputință, cum sunt și eu, și alții, suntem oameni. Dar omul acela n-o spus – la fel cum v-am zis și eu de atâtea ori, eu n-am spus că-s perfect, n-am spus că n-am greșeli, că n-am păcate… Nu! Sunt om.

Citește și - De ce trecem prin suferințe. Părintele Pimen Vlad: Din aceste motive le îngăduie Dumnezeu - Video

”De multe ori am mai atras și eu atenția”

 

De-asta, de multe ori am mai atras și eu atenția, nu mai veniți în Athos pentru mine sau pentru alt părinte, veniți pentru Maica Domnului, pentru că noi suntem oameni. Dacă îți faci un fel de idol din om, tu ți-l faci după un model în capul tău și aștepți ca el să fie perfect și vezi că-i om. Și când vezi că nu este cum ți-ai făcut tu modelul în cap, te smintești și spui: „Vai, dar ce m-am așteptat eu ca ăsta să fie sfânt, să fie înger și uite ce face!”. Dar el nu ți-o spus că este așa. El ți-o spus că-i om și el, are greșelile lui. Eu întâlnesc oameni, discut cu ei și îmi spun și ei neputințele și greutățile lor.

– Măi, stați liniștiți că și eu mă lupt cu mine, cu gândurile mele, cu luptele mele, trag de mine.

– Nu, părinte, sfinția ta… ești sfânt. Lasă-mă că știu eu, ești înger.

– Măi, oameni buni! Nu mai spuneți lucrul ăsta, sunt om ca toți oamenii.

– Nu, nu, nu.

”Nu vă mai faceți idoli din oameni, indiferent cât de buni or fi”

 

”De asta vă spun: nu vă mai faceți idoli din oameni, indiferent cât de buni or fi, pentru că sunt oameni și greșesc și atunci vă smintiți. Nu! Gândiți-vă că și ei sunt oameni, luați cuvântul pe care vi-l spun cu drag, folosiți-vă, dar așteptați-vă și de la ei să mai facă și greșeli, ca să nu se întâmple ca la Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, când i-au strigat osanale și după trei zile aceiași oameni strigau ”Răstignește-L!”. Să fim cu mare atenție pentru că ajungem să judecăm: ne facem o idee despre un om, după aia nu corespunde așteptării noastre și începem să-l judecăm, ne smintim de el, suntem nemulțumiți ”Uite cum îi omul acela!”. Omul acela este ca mai înainte, trage de el, se luptă, merge înainte, dar tu rămâi smintit pentru că mintea ta se aștepta la cu totul altceva, ți-ai format o idee și nu este bine lucrul ăsta.

Citește și - Minunea dumnezeiască pe care trebuie să o știi! Pr. Pimen Vlad arată cine s-a vindecat miraculos la ochi / Video

 

Amintiți-vă că toți sunt oameni și toți au neputințe, dar toți vor să se mântuiască și atunci trag de ei, se luptă, merg înainte, se împiedică, cad, se ridică și nădăjduiesc la Dumnezeu. Nu cedează la lupte pentru că Dumnezeu nu ne vrea drepți, ne vrea smeriți. De aceea, dacă i se pare Lui, oricât de buni am fi, că ne înălțăm un pic, ne îngăduie ceva, o cădere, o smerenie, ceva, ca să nu ne înălțăm cu mintea că ceea ce facem e realizarea noastră, când de fapt totul e cu harul lui Dumnezeu și cu bunătatea Lui”, a spus părintele Pimen Vlad.

VIDEO

Youtube video image

”Să ne lăsăm în mâna lui Dumnezeu întotdeauna, că El le știe mai bine”

 

”De asta, să ne lăsăm în mâna lui Dumnezeu întotdeauna, că El le știe mai bine. Să nu judecăm, dragilor, pentru că judecata nu-i a noastră, ci a lui Dumnezeu. Unde putem să ne folosim, să ne folosim, unde nu, să trecem mai departe, dar fără să aruncăm cu noroi, fără să judecăm pentru că atunci ne adunăm osândă. Am observat un lucru: lucrurile pentru care am judecat în viața mea pe alții, mai apoi le-am făcut și eu, ca să-mi arate Dumnezeu că nu înțeleg lupta celuilalt: de ce a căzut acela, de ce a trecut prin întâmplarea aceea. De aceea nu este dreptul meu să judec niciodată.

Ați înțeles, dragilor? Vedeți!? Viața e scurtă, e frumoasă, să știți. Are și greutăți, uneori ne îngenunchează cu atâtea greutăți. Dar viața e frumoasă dacă o primim cu drag, așa cum vine ea. Să o primim așa, cum ne-o dă Dumnezeu și să ne luptăm să mergem mai departe și mai ales să nu cârtim niciodată împotriva lui Dumnezeu: ”De ce ne-a dat crucea asta, de ce ne-a îngăduit necazul ăsta, boala asta, suferința asta sau plecarea unui copil?”. Știe El de ce, nu suntem noi în măsură să îl judecăm pe Dumnezeu, pentru că El știe de ce le îngăduie pe toate”, a mai spus părintele Pimen Vlad, într-un cuvânt postat pe O Chilie Athonită - Bucurii din Sfântul Munte.

Citește și - Ce este adevărata fericire și cum poate fi atinsă. Părintele Pimen Vlad: „O să vedeți cum dispar toate greutățile de pe pământ”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andrei Itu | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel