Matija Sarkic, portarul selecţionatei Muntenegrului şi al echipei de fotbal Millwall, a murit la 26 de ani.
A fost găsit mort în casă. Nimeni nu se aștepta la așa ceva pentru că toți îl credeau sănătos. În realitate, nu era așa. Cel mai probabil, Matija Sarkic avea cardiomiopatie.
Simptomele cardiomiopatiilor variază în funcție de tipul specific de cardiomiopatie și de severitatea afecțiunii. Totuși, există câteva simptome comune care pot apărea la pacienții cu diferite forme de cardiomiopatie:
Dificultăți de respirație:
În special în timpul efortului fizic sau în poziție orizontală.
Oboseală și slăbiciune:
Pacienții se pot simți obosiți și slăbiți, chiar și după activități ușoare.
Umflarea picioarelor, gleznelor și abdomenului:
Acumularea de lichid în aceste zone este comună.
Palpitații:
Bătăi neregulate ale inimii sau senzația că inima bate prea repede sau prea tare.
Durere în piept:
Poate apărea în timpul activității fizice sau în repaus.
Amețeli și leșin:
Acestea pot fi cauzate de aritmii sau de insuficiența de pompare a inimii.
Tuse persistentă:
De obicei, o tuse uscată care poate apărea mai ales în poziție orizontală.
Prof. dr. Ruxandra Jurcuț, medic primar cardiolog, a vorbit, în cadrul conferinței „Pompează Viață #CardiomiopatiaContează”, organizată de DCMedia Group, despre cardiomiopatiile din rândul populației. De asemenea, a spus și care sunt cele mai severe dintre acestea.
O bună parte dintre cardiomiopatii sunt genetice. De asemenea, o particularitate esențială este vârsta tânără la care sunt diagnosticate, în foarte multe cazuri, uneori chiar la vârstă pediatrică și acelea sunt formele cele mai severe, cu riscuri foarte mari, ceea ce, bineînțeles, are foarte multe implicații sociale, psihologice, la nivel de încadrare în societate, în muncă și de formare de familii, a explicat prof. dr. Ruxandra Jurcuț, medic primar cardiolog, în cadrul conferinței „Pompează Viață #CardiomiopatiaContează”, eveniment organizat de DC Media Grup, sub egida Societății Române de Cardiologie și Fundației Române a Inimii.
Cardiomiopatia este o afecțiune care afectează mușchiul inimii, cunoscut și sub numele de miocard. Există mai multe tipuri de cardiomiopatie, iar simptomele ei pot varia în funcție de tip și pot include oboseală, dificultăți de respirație, umflături în picioare și abdomen, palpitații și senzație de amorțeală în membrele inferioare.
Cătălin Radu, Director General Bristol Myers Squibb România, a participat la conferința cu titlul „Pompează Viață #CardiomiopatiaContează”, organizată de DC Media Group, unde a vorbit despre acest subiect.
El explicat, în cadrul conferinței, că în România este nevoie de multă muncă pentru ca cetățenii care suferă de cardiomiopatie să poată beneficia de îngrijiri. Potrivit acestuia, chiar dacă numărul celor afectați este unul relativ mic, ei nu trebuie ignorați, ci ajutați.
„Chiar dacă cardiomiopatiile afectează doar 60.000 – 70.000 din oamenii din țara asta, în vreme ce unul din trei suferă în general de o boală cardiovasculară. 20% mor, într-un an, de cardiomiopatie și vreo 80% în 7-8 ani. E aproape ca la cancer. Emoția pe care o trezește un diagnostic de cancer este incomparabil mai mare. Nu conștientizăm noi ce înseamnă impactul emoțional pe cel depistat cu o asemenea boală, pe familia lui.
(...) Nu vreau să mă gândesc cum s-au simțiți zeci de mii de spectatori când a picat, pur și simplu, un sportiv de înaltă performanță pe terenul de sport", a spus Cătălin Radu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News