Medicul Tudor Ciuhodaru, detalii despre boala care a răpus-o pe Natașa Raab. Care sunt primele simptome: „Nu poate fi vindecată, dar poate fi controlată”

Data publicării:

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit despre boala care a răpus-o pe Natașa Raab.

Tudor Ciuhodaru a vorbit despre afecțiunea cu care a fost diagnosticată Natașa Raab și care i-a adus și sfârșitul. Regretata actriță s-a stins din viață, la vârsta de 70 de ani, după o luptă grea cu boala Parkinson. 

Medicul Tudor Ciuhodaru, detalii despre boala care a răpus-o pe Natașa Raab

Boala Parkinson a făcut numeroase victime în lumea actorilor autohtoni, dar și peste hotare. Medicul Tudor Ciuhodaru a mărturisit că această boală afectează calitatea sistemului locomotor, având un impact direct asupra calității vieții. Acesta a dezvăluit și care sunt primele simptome ale acestei afecțiuni. 

"Boala Parkinson este o tulburare neurodegenerativă care debutează cel mai adesea între 40 și 70 de ani. Peste 300000 de persoane sunt afectate anual iar 1% din cei de peste 65 de ani prezintă această boală. Survine în urma distrugerii lente și progresive a neuronilor. Simptomele apar  insidios și progresează lent, uneori cu un tremor abia vizibil, la o singură mână. Tremorul devine frecvent, iar afecțiunea cauzează în mod obișnuit rigiditatea sau încetinirea mișcării.

Inițial poate fi confundată cu procesul normal de îmbătrânire/ Severitatea, ritmul de progresie și impactul asupra vieții pacientului prezintă variații importante individuale și există tratamente care permit controlul bolii, Majoritatea persoanelor cu această afecțiune sunt diagnosticate în jurul vârstei de 60 de ani sau peste, dar există și cazuri în care boala poate debuta mult mai devreme", a explicat medicul Tudor Ciuhodaru, pentru WOWbiz.ro.

Tudor Ciuhodaru: "Boala Parkinson nu poate fi vindecată dar poate fi controlată”

Medicul a precizat că această boală nu are leac, însă poate fi ținută sub control. 

"Boala Parkinson nu poate fi vindecată dar poate fi controlată iar  medicamentele pot îmbunătăți semnificativ simptomele și calitatea vieții. In plus pentru pacienții care nu au un răspuns favorabil la terapia medicamentoasă se poate utiliza și tratamentul chirurgical- stimularea profundă a creierului ce ajută la stoparea multora dintre simptomele locomotorii ale bolii Parkinson, cum ar fi tremorul, încetinirea mișcării și rigiditatea", a mai adăugat medicul Tudor Ciuhodaru, pentru WOWbiz.ro.

Și solistul Cornel Constantiniu suferă de Parkinson de 30 de ani

Cornel Constantiniu se luptă de mai bine de 30 de ani cu boala Parkinson, în urma căreia a rămas cu mai multe sechele. Îndrăgitul artist este îngrijit de soția sa,  Domnița Constantiniu, care i-a fost alături necondiționat.  Potrivit soției sale, artistul nu se mai poate deplasa decât în scaunul rulant și vorbește cu dificultate.

"Cornel petrece mult timp pe zi în fața micului ecran. E la curent cu mai tot ce se întâmplă pe lumea asta. Când are vreo nedumerire mă mai întreabă și-i povestesc și eu câte una sau alta. Fiindcă eu sunt cea care mai ies, mai merg la cumpărături și mai aud una sau alta. Iau pulsul străzii, cum se spune!", a explicat soția lui Cornel Constantiniu, pentru Cancan.

Citește și: Daniel Balaciu a cerut arest la domiciliu. Ce spune Dana Roba despre tentativa fostului soț de a scăpa de închisoare: „ Îl așteaptă o pedeapsă maximă”

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel