Metoda care combate eficient canicula

Data publicării:
foto Olya Kobruseva / Pexels
Descriere foto: foto Olya Kobruseva / Pexels

O tehnică testată în mai multe orașe a fost confirmată de oamenii de știință ca fiind eficientă în a combate valurile de căldură urbane.

Este vorba despre vopsirea în alb a acoperişurilor, dar şi a unor structuri. Două studii recente au confirmat efectul benefic al acestei soluţii, care ar putea scădea temperatura ambientală cu până la 2 grade Celsius.

De ce vopseaua albă ar putea fi mai eficientă decât alte soluții


În toate situațiile analizate, vopseaua albă ar putea fi mai eficientă decât alte soluții, precum panourile solare, ce sunt amplasate pe acoperişuri pentru face umbră şi pe sol cu scopul de a absorbi radiaţiile solare, sau chiar ca vegetaţia, conform oamenilor de ştiinţă de la University College London (UCL).

Studiul lor a fost publicat joi în Geophysical Research Letters și a fost realizat utilizând modelarea climatică tridimensională a zonei metropolitane Greater London. Au folosit date din vara anului 2018, cea mai fierbinte înregistrată vreodată în capitala Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Studiul spune că "dacă sunt instalate pe scară largă în Londra", acoperişurile "răcoritoare" vopsite în alb sau cu materiale reflectorizante (cunoscute şi ca "acoperişuri reci") pot "reduce temperatura exterioară din oraş cu o medie de 1,2 grade Celsius şi cu până la 2 grade Celsius în unele zone".

"Acoperişurile reci" sunt cea mai bună alternativă astfel încât să se menţină temperatura scăzută în cele mai caniculare zile de vară. Celelalte soluții au efecte secundare benefice, însă niciuna dintre ele nu reuşeşte să scadă nivelul de căldură într-un mod comparabil", a spus Brousse, autorul principal al cercetării.

"Acoperişurile reci", mai bune decât vegetaţia?


Panourile solare sau vegetaţia stradală fac să scadă temperatura, în medie, cu 0,3 grade Celsius. Totodată, acoperişurile cu panouri de verdeaţă, pe lângă faptul că sunt problematic de instalat (au nevoie de suport pentru greutatea suplimentară pe care o reprezintă) şi în pofida beneficiilor lor cu privire la drenajul apelor pluviale şi biodiversitatea, ar dispune doar de un "efect neglijabil" privind efectul de răcorire, notează autorii studiului.

Aparatele de aer condiţionat, prin transferul căldurii din interiorul imobilelor către exterior, ar încălzi oraşul, per total cu 0,15 grade Celsius, însă cu până la 1 grad Celsius în centrul Londrei, fapt care contribuie la formarea insulelor de căldură.

"Reflectând căldura în loc să o absoarbă, 'acoperişurile reci' au dublul avantaj de a reduce temperatura nu doar în mediul urban exterior, ci şi în interiorul clădirilor", arată studiul. De exemplu, În Tremblay-en-France, gimnaziul Jean-Guimier, care va fi utilizat ca centru de antrenament pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024, a devenit cu 5 grade Celsius mai răcoros în urma vopsirii în alb a acoperișului, transmite Reuters, citat de Agerpres.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andrei Itu | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel