Mihaela Bilic, adevărul despre carnea roșie: „A fost declarată nevinovată”. Care este pericolul pentru sănătate, de fapt

Data publicării:
Mihaela Bilic, foto Facebook. Foto rol ilustrativ: Freepik
Descriere foto: Mihaela Bilic, foto Facebook. Foto rol ilustrativ: Freepik

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, sare în apărarea cărnii roșii, după ce, ani la rând, acest tip de carne a fost învinovățit pentru apariția unor probleme de sănătate. 

„Carnea roșie nu are riscuri pentru sănătate, după o nouă metodă de evaluare a studiilor științifice

 

Alimentația este un domeniu inepuizabil când vine vorba de studii științifice, de la carnea roșie, lactate și legume, nu există produs care să nu fi fost “judecat” printr-un studiu. În fiecare an sute de studii sunt publicate, cu obiectivul de a găsi o legătură între consumul unui aliment și efectele asupra sănătății. Ca să nu mai fim alarmați de toate aceste informații negative, trebuie știut că multe din articolele publicate cu titlu științific ascund vicii de procedură!


În majoritatea cazurilor este vorba de studii observaționale, care nu permit stabilirea unei legături de tip cauză-efect. Factorii care sunt luați în considerare pot crea confuzii, participanții din grupurile analizate nu au aceleași caracteristici, iar măsurătorile statistice sunt incoerente. Datorită acestor comparații și măsurători neglijente, nu e de mirare că toate alimentele cercetare par a fi asociate cu un risc de cancer sau de boală!


De exemplu în cazul studiilor referitoare la consumul de carne roșie în legătură cu cancerul și bolile cardiovasculare, nu sunt precizate informații esențiale: cei care mănâncă multă carne au obiceiul să consume mai puține legume, au tendința să fumeze mai mult sau/și sunt mai sedentari decât restul populației? Dacă facem analiza într-un context mai amplu, concluzia este că nu carnea roșie dăunează sănătății, ci stilul de viață dezechilibrat

 

Într-un efort fără precedent oamenii de știință de la Universitatea din Washington, Institutul pentru evaluarea și măsurarea sănătății (IHME), au decis să creeze un nou sistem de stabilire a gradului de risc alimentar. După ani de zile de muncă și mii de studii analizate, a luat naștere o nouă metodă statistică care permite evaluarea cantitativă a riscului pentru sănătate pe baza dovezilor cauză-efect. Orice cercetător poate acum să verifice studiile publicate pe un anumit subiect și cu ajutorul acestei formule să calculeze o cifră unică de risc, care se traduce într-un sistem de notare de la unu la cinci stele. Exact ca la hoteluri!


Acest clasament pe bază de stele indică legătura reală între tipul de comportament, produsul analizat și efectul asupra sănătății. Două stele înseamnă că produsul sau obiceiurile de consum sunt slab asociate cu un efect asupra sănătății, probabilitatea fiind de 0-15%. Trei stele înseamnă un risc mediu și o probabilitate de apariție a unei boli în 15-50% din cazuri. La patru stele riscul crește la 50-85%, iar cinci stele indică o probabilitate mai mare de 85% pentru apariția bolilor asociate. 


Institutul IHME a aplicat această metodă pentru analiza studiilor legate de consumul de carne roșie și așa-zisele efectele negative asupra sănătății. Concluziile au fost surprinzătoare: nu s-a găsit nicio asociere care să ducă la o încadrare mai mare decât două stele!


Există cauzalitate redusă între consumul de carne roșie și cancerul de colon, diabetul tip 2 și cardiopatia ischemică și nicio legătură între consumul de carne și accidentul vascular cerebral. 

“Dovezile unui risc cardiovascular direct legat de consumul regulat de carne roșie sunt foarte slabe, până la punctul în care putem spune că probabil nu există niciun risc”, a declarat dr. Steven Novella, președintele New England Skeptical Society. “Există nenumărate studii care arată riscurile pentru sănătate în cazul unui consum insuficient de legume. Putem vorbi despre un risc real datorat consumului crescut de carne, în cazul în care caloriile din carne înlocuiesc caloriile din legume!”


Cu doar două stele în clasament, carnea a fost declarată nevinovată. Dar pentru liniștea voastră, de câte ori mâncați un grătar puneți în farfurie de două ori mai multe legume decât carne”, a explicat medicul pe Facebook. 

 

Mihaela Bilic, despre „Foamea sufletului” și întoarcerea la simplitate, la Pastila de Frumusețe:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel