Mihaela Bilic a vorbit despre modul în care poate fi consumată vânăta.
Vânăta rămâne în continuare „vedeta” sezonului rece, fiind una dintre legumele adorate de toți românii. O integrăm în diferite preparate, de la fel principal, garnitură, până la aperitive, unde putem aduce în discuție tradiționala salată de vinete. Avem toate motivele pentru care să o iubim atât de mult, spune Mihaela Bilic, care dezvăluie faptul că vânăta deține un set de valori nutriționale perfecte. De asemenea, nici când vine vorba de rețete nu trebuie să ne impunem limite, întrucât este un alimente extrem de versatil, ce poate fi ușor integrat în diferite combinații culinare.
„Vinete pentru toate gusturile.
Este un fruct consumat sub formă de legumă și vine tocmai din India. Există într-o varietate de peste 20 soiuri/ culori, cea mai gustoasă și mai des folosită fiind varianta mov-vineție. Se poate prepara într-o multitudine de rețete, de la aperitive până la desert.
Să nu credeți că doar noi o iubim, vânăta este prezentă în meniul internațional! Noi îi spunem “salată de vinete”, iar francezii “caviar d’aubergines”. Dacă punem pastă de susan avem “Baba Ganous”, varianta libaneză, iar în Maroc se numește “Zaalouk”, cu chimen și coriandru.
Rețetele savuroase pe bază de vinete cuprind un trio mediteranean: “Parmigiana di melanzane” din Italia, “Ratatouille” din Franța și “Musaka” din Grecia.
Nu uitați de vinetele umplute cu carne, ciuperci, orez sau legume, gătite în tihnă la cuptor… sau de chipsuri de vinete, de ronțăit în canapea.
Vinetele pot fi o garnitură pentru carne (merg de minune cu pulpa de miel) sau o variantă de murături (puse la borcan cu oțet, usturoi și mărar). Celebrul chef Alain Ducasse are chiar o rețetă de cremă de ciocolată în care vânăta coaptă înlocuiește untul.
Cât despre valoarea nutritivă, nicio grijă, vânăta este bogată în apă, fibre și antioxidanți și are doar 30cal/100g. Cu o singură condiție: să fim zgârciți cu uleiul!”, a scris Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.
VEZI și: Patru alimente minune care previn osteoporoza. Carmen Brumă: „Te ajută să ai un sistem osos sănătos”
View this post on Instagram
Nu doar vânăta este vedeta sezonului, ci și faimoșii struguri, extrem de delicioși. Chiar dacă se spune că îngrașă, Mihaela Bilic dezvăluie faptul că nu e nicio problemă dacă îi consumăm, atât timp cât facem acest lucru cu moderație. Mai mult, trebuie să știi că aceștia au și beneficii miraculoase asupra sănătății, mai ales dacă vorbim despre coajă și sâmburi, care trebuie și ei consumați odată cu pulpa.
„Ce e bun în struguri vine din...
coajă și semințe
Știm cu toții că e bine să mâncăm fructele cu tot cu coajă dar acest lucru nu a fost niciodată mai adevărat când e vorba de struguri. În coajă stau majoritatea fitonutrientilor- anthocianati, flavonoide, resveratrol- substanțe cu denumiri complicate dar cu efecte miraculoase. Pulpa conține multă apă și fructoza, adică zahăr, motiv pentru care se spune că strugurii îngrașă. Îngrașă dacă mâncăm prea mulți, altfel sunt alimentul detox prin definiție, au efect antioxidant, de revigorare și relaxare. Conțin enorm de mult magneziu (anti stres) dar și alte minerale și au efect anti-inflamator.
Atunci când mâncați struguri nu va sfiiți să spargeți între dinți semințele lor, sunt o sursă excelentă de acizi grași polinesaturati. Împreună cu coaja ajută la digestie și previn constipația. Mai luați în calcul că scad colesterolul, cresc imunitatea și previn îmbătrânirea și veți avea în struguri un desert ideal și de sezon. Iar dacă sunt negri, au coajă groasă și multe semințe, cu atât mai bine!”, a mai explicat celebrul nutriționist.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News