Mihaela Bilic, medic nutriționist, ne reamintește de preparatele tradiționale care nu lipsesc de pe mesele românilor: slăninuța afumată, leberul și caltaboșul. Acestea sunt, potrivit specialistei, un „trio obligatoriu” al Sărbătorilor.
Publicitate
Ce au în comun aceste preparate? Sunt realizate din organe și părți mai puțin nobile ale porcului, precum urechi, cap de porc, gușă sau ficat. Ingredientele sunt tocate mărunt, amestecate cu condimente picante – piper, usturoi – și fierte în membrane naturale. Din punct de vedere nutritiv, acestea nu conțin glucide, ci doar proteine (aproximativ 18%) și grăsimi (aproximativ 14%). Consumul moderat, fără pâine, le face potrivite chiar și pentru o dietă proteică.
Mihaela Bilic subliniază că aceste preparate sunt aperitive menite să deschidă apetitul, fiind consumate în cantități mici, la începutul mesei. Pentru un echilibru culinar, ele pot fi completate cu o felie de pâine, ceapă, muștar sau chiar dulceață de ardei iute – pentru a contrabalansa gustul gras. De asemenea, merg perfect alături de legume proaspete sau murături.
„Bunica înmuia covrigi în zeama în care fierbea caltaboșul, iar în tocătură adăuga orez pentru a o face mai spornică. Vremurile s-au schimbat, dar obiceiurile și tradițiile rămân aceleași. Nu poate exista masă de Crăciun fără ‘PORC’-ării, fie ele făcute în casă sau cumpărate!”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
Iată postarea Mihaelei Bilic:
“PORC”-ării pentru un Crăciun tradițional. Slăninuță afumată, leber și caltaboș-un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate? Faptul că sunt făcute din organe și părți mai puțin nobile ale porcului: urechi, cap de porc, gușă, ficat etc. Ingredientele sunt tocate mărunt, apoi sunt puse în membrană naturală și fierte.
Condimentele se pun după gust, însă e important să fie picante, piperate, usturoiate. Din punct de vedere nutritiv, avem de-a face cu produse ce nu conțin glucide, ci doar proteine (aprox 18%) și grăsimi (aprox 14%) și, dacă nu le mâncăm cu pâine, se potrivesc și în dieta proteică. Toate aceste preparate din carne de porc sunt aperitive - produse ce se consumă la începutul mesei, în cantitate mică, pentru plăcerea gustului și deschiderea apetitului.
Ca să obținem un meniu echilibrat, mezelurile trebuie completate cu o felie de pâine și puțină ceapă, o linguriță de muștar sau dulceață de ardei iute - cât să taie gustul gras -, dar merg și cu legume proaspete sau murături. Bunica înmuia covrigi în zeama în care fierbea caltaboșul, ba chiar punea și orez în tocătură, ca să fie mai spornică. Vremurile s-au schimbat, dar obiceiurile și tradițiile rămân aceleași. Și nu poate fi masă de Crăciun fără “PORC”-ării, fie ele făcute în casă sau cumpărate!", a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News