Mihaela Bilic le-a oferit adulților câteva sfaturi, ce țin de alimentația celui mic.
Părinții se confruntă de foarte multe ori cu probleme, atunci când vine vorba despre alimentația celor mici. Tocmai pentru a-i ajuta în acest proces, Mihaela Bilic a oferit o serie de sfaturi, pe care toți adulții ar trebui să le urmeze, dacă își doresc să obțină liniște și armonie la masă.
„Un proverb african spune că este nevoie de un sat întreg ca să crești un copil. Pentru a fi bine hrănit este suficientă o familie! Obiceiurile alimentare și o relație echilibrată cu mâncarea se stabilesc în copilărie.Un copil reproduce automat ceea ce vede acasă, deci mai importante decât vorbele voastre, sunt faptele. De dragul lui trebuie ca și voi, părinții, să faceți alegeri sănătoase, să respectați ritmul meselor și porția corectă, să asigurați o atmosferă plăcută în familie.
Mâncarea nu este un instrument de pedeapsă și nici de recompensă. Nu abuzați de autoritatea voastră ca părinți pentru a obliga copilul să mănânce ce nu-i place. Nu-l forțați să termine tot din farfurie și nici nu-l șantajați pe principiul “dacă nu mănânci legume, nu primești desert”. Copiii știu foarte clar când le este foame și când s-au săturat. Respectați și protejați capacitatea celor mici de a fi în armonie cu senzațiile alimentare pe care corpul lor le transmite. Părinții sunt cei care stabilesc meniul, însă copilul decide cantitatea pe care o consumă. Și dacă nu a mâncat tot din farfurie, cu atât mai bine, va fi ferit de kilogramele în plus.”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
„Este greu să irosim mâncare când știm că în lume sunt copii care mor de foame. Cum să evitați risipa alimentară? Întrebați-vă copilul cat îi este de foame pe o scară de la 1 la 10 și adaptați porția în funcție de apetitul lui. O porție mai mică e mai sigură. În cazul unui copil mâncăcios, care are ochii mai mari decât stomacul, părinții stabilesc care e porția corectă și că nu există supliment!
Apetitul și preferințele copiilor variază, încercați să le respectați. Obiectivul educației alimentare este să-i ajutăm pe cei mici să fie în contact cu corpul lor, cu nevoile și senzațiile pe care le simt. Să mănânci sănătos nu e totul, important este să adaptezi cantitatea în funcție de foame și sațietate. Dacă mâncăm mai mult decât nevoile organismului ne îngrășăm, indiferent că e vorba de alimente sănătoase sau nesănătoase.”, a continuat medicul nutriționist.
Mai mult, Mihaela Bilic le recomandă părinților să nu le interzică celor mici propriile preferințe culinare, pentru că nevoile sunt firești și astfel copilul își va dezvolta propria identitate alimentară.
„Copilul vostru evită morcovii și iubește iaurtul? Asta înseamnă că și-a făcut plinul de nutrienți prezenți în morcov și acum are nevoie de calciu și proteine din lactate. Preferințele alimentare arată nevoile nutriționale, deci poftele trebuie satisfăcute, nu ignorate! Cât despre combinații nu trebuie să vă mire nimic! Omul este omnivor, are nevoie să mănânce din toate și să asocieze diferite categorii de alimente. Copilul vostru are propriile gusturi, trebuie încurajat să-și dezvolte identitate alimentară, chiar dacă ea este diferită de a părinților. Dulce cu sărat sau super picant, fiecare copil e liber să mănânce ce-i place!
Educația alimentară a copiilor cere timp, răbdare și perseverență. Obiectivul este ca ei să dezvolte o relație simplă, naturală și pozitivă cu mâncarea. Exemplul personal și atmosfera de liniște și încredere din familie sunt esențiale. O dietă diversificată și echilibrată se realizează treptat. Cat despre emoții ele se trăiesc, nu se mănâncă! Un copil trebuie să știe când este trist, plictisit sau supărat, senzații care nu au nimic de-a face cu foamea. Dacă îi acordați atenție și afecțiune nu va apela la mâncare ca să obțină o stare de bine. Și nici probleme de greutate nu va avea!”, a conchis aceasta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News