Cancerul este un termen general folosit pentru a descrie un grup de boli caracterizate prin creșterea și răspândirea necontrolată a celulelor anormale în organism.
Aceste celule canceroase pot invada și distruge țesuturile sănătoase din jur și se pot răspândi (metastaza) în alte părți ale corpului prin sistemul sanguin și limfatic.
Celulele canceroase se divid și se multiplică într-un mod necontrolat, depășind mecanismele normale de reglare ale corpului. Aceste celule pot invada țesuturile și organele din apropiere, distrugând structurile normale ale acestora. Cancerul poate răspândi celule maligne în alte părți ale corpului, formând noi tumori secundare.
Medicul Mihaela Bilic a venit cu o teorie extrem de interesantă despre cancer.
„Viața este cancerigenă. Noi, după 40 de ani, avem risc să facem cancer din simplul fapt că trăim mai mult. Cancerul este o multiplicare haotică de celule a cărui cauză nu se cunoaște. Nu facem cancer pentru că am făcut păcate, nu facem cancer pentru că am mâncat nesănătos. Dacă ne-am născut cu gena pentru cancer, vom face cancer chiar dacă trăim la Muntele Athos. Aia este! Viața nu este în controlul nostru. Nu putem controla nici viața, dar nici boala. Sunt oameni care cred că dacă mănâncă sănătos vor trăi mai mult. Nu există așa ceva”, a zis medicul Mihaela Bilic la podcastul lui Damian Drăghici.
Diagnosticul de cancer se bazează pe istoricul medical, examinări fizice, teste de laborator (de exemplu, analize de sânge), imagistică (radiografii, tomografii, RMN) și biopsii.
Chirurgie
Radioterapie
Chimioterapie
Imunoterapie
Terapii hormonale
Terapii țintite
Prognosticul și tratamentul depind de tipul specific de cancer, localizarea, stadiul și sănătatea generală a pacientului.
Oboseală inexplicabilă
Durere persistentă
Pierdere inexplicabilă în greutate
Schimbări ale pielii
Sângerări sau secreții neobișnuite
Consultația oncologică este necesară în cazul unei suspiciuni de cancer, deoarece depistarea precoce salvează vieți. Medicul oncolog evaluează clinic pacientul, analizează dosarul medical și recomandă analizele și investigațiile necesare pentru stabilirea unui diagnostic. Dacă este stabilit diagnosticul de cancer, pacientului îi sunt prezentate informații amănunțite despre boală și despre prognosticul acestuia, cu discutarea opțiunilor de tratament curativ sau paliativ.
Consultația la medicul oncolog se poate efectua și pentru primirea unei a doua opinii asupra diagnosticului și tratamentului. Scopul acestei consultații este de a ajuta pacientul să înțeleagă opțiunile disponibile și de a lua o decizie în alegerea tratamentului potrivit.
Odată stabilit cu certitudine diagnosticul de cancer, pacientului îi sunt prezentate informații amănunțite despre boală și despre prognosticul acestuia, cu discutarea opțiunilor de tratament curativ sau paliativ. Cazurile pot fi evaluate în Comisia Multidisciplinară (Tumor Board) pentru a stabili secvența optimă de tratament, ordinea intervențiilor medicale: tratament oncologic, chirurgie oncologică, radioterapie cu radiații ionizante sau o combinație a acestora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News