În urmă cu trei ani mișcarea #MeToo a lăsat fără funcții importante zeci de bărbați acuzați de sexism. La mai bine de trei ani de când mișcarea a debutat, un sondaj din industrie arată că lucrurile nu s-au schimbat la Hollywood.
La trei ani după ce Hollywoodul a fost zguduit de scandalul #MeToo, în urma căruia zeci de bărbaţi cu funcţii importante şi-au pierdut slujbele, două treimi dintre femeile participante la un sondaj despre industria de divertisment, dat marţi publicităţii, fac în continuare referire la incidente de hărţuire sexuală, potrivit Agerpres.
Sondajul, realizat de Hollywood Commission, a pus de asemenea întrebări despre rasism şi a descoperit că mai puţin de jumătate dintre participanţi cred că la Hollywood este apreciată apartenenţa la medii diferite şi diversitatea punctelor de vedere.
Cercetarea realizată online şi lansată în noiembrie 2019 este considerată cel mai amplu sondaj de acest fel din industria de divertisment, cuprinzând angajaţi din televiziune, film, publicitate, teatru, muzică, ştiri de televiziune, agenţii de talente, relaţii publice şi mediu corporatist.
La sondaj au participat circa 10.000 de persoane. Aproximativ 67% dintre femei au spus că au fost victimele hărţuirii pe criterii de gen în ultimele 12 luni, iar 42% dintre femei au raportat că au fost victimele atenţiei cu conotaţie sexuală nedorită.
Una dintre persoanele care a participat în mod anonim la sondaj a relatat comisiei că, atunci când a lucrat ca asistent, directorul executiv al companiei ''mi-a dat drept sarcină de serviciu să flirtez cu alţi oameni puternici din industrie astfel încât şeful meu să obţină mai multe întâlniri''.
Comisia, prezidată de profesoara de drept Anita Hill, a spus că la Hollywood au fost înregistrate progrese în ceea ce priveşte abordarea ''unor probleme semnificative de hărţuire şi discriminare culturală şi de mediu'', dar că trebuie luate măsuri suplimentare.
Comisia a apreciat noile standarde de diversitate pentru viitorii câştigători ai Oscarului la categoria ''cel mai bun film'', promisiunea făcută de Netflix de a dona 100 de milioane de dolari instituţiilor financiare aflate în proprietatea unor persoane de culoare şi iniţiativa actorului Michael B. Jordan de a creşte importanţa vocilor persoanelor de culoare atât în spatele, cât şi în faţa camerelor de filmat.
Printre recomandările comisiei se află limitarea clauzelor de confidenţialitate, interzicerea hărţuirii, mentorat suplimentar şi instruire care să ajute angajaţii să dezamorseze incidentele rasiste şi sexiste.
Anita Hill a devenit un model pentru multe femei în momentul când l-a acuzat pe Clarence Thomas, în prezent judecător la Curtea Supremă a SUA, de hărţuire sexuală în audierile pentru nominalizarea sa, din 1991. Thomas a negat acuzaţiile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News