Mituri și adevăruri despre post. Ce să mănânci pentru o dietă sănătoasă

Data publicării:
Sursă foto: Pexels/Ella Olsson
Descriere foto: Sursă foto: Pexels/Ella Olsson

Anca Hâncu, doctor în nutriție, a demontat unele dintre cele mai cunoscute mituri despre post și a dezvăluit ce ar trebui să mâncăm pentru a ține post într-un mod sănătos.

Postul Crăciunului a început pe data de 14 noiembrie 2024 și se va sfârși pe 24 decembrie. În această perioadă, oamenii renunță la alimentele de origine animală (carne, lactate, ouă). Cu toate acestea, este foarte important să știm ce trebuie să mâncăm pentru a ține post într-un mod cât mai sănătos, fără ca sănătatea să ne fie afectată.

Invitată în cadrul emisiunii „Super Neatza cu Răzvan și Dani”, Anca Hâncu, doctor în nutriție, a vorbit despre cele mai comune mituri despre post și a explicat ce alimente ar trebui să consumăm pentru a ne simți cât mai bine. Deși am putea crede că vom slăbi în perioada postului, lucrurile nu stau tocmai așa. Într-adevăr, dacă mâncăm mai puțin, postul poate duce la scăderea în greutate. Cu toate acestea, există foarte multe alimente comercializate în această perioadă care sunt extrem de calorice. 

Te-ar putea interesa și: Ce facem dacă am exagerat cu mâncarea. Dr. Mihaela Bilic a oferit trei variante: „Alimentația nu trebuie să fie perfectă în fiecare zi”

De asemenea, dacă știm câtă cantitate de proteină vegetală să consumăm, ne putem păstra sau chiar crește masa musculară. Soia, cânepa, hrișca sau quinoa sunt doar câteva dintre multiplele variante pe care le avem. Un lucru foarte important de știut este faptul că nu este suficient să mâncăm doar fructe și legume în perioada postului. Dacă facem acest lucru, ne vom înfometa, iar problemele de sănătate vor începe să apară. În plus porțiile de mâncare ar trebui să fie structurate la fel ca în mod obișnuit, și anume jumătate vegetale, un sfert o proteină sănătoasă și un sfert un carbohidrați. 

Este important să știm că persoanele care suferă de diferite afecțiuni sau copiii nu ar trebui să țină post. Un alt mit legat de post este faptul că nu putem mânca deserturi în această perioadă, lucru neadevărat pentru că există multe combinații pe care le putem face în timp ce ținem post și totuși să nu trișăm.

Te-ar putea interesa și: Adriana Bahmuțeanu, acuzații grave la adresa băieților cei mari ai lui Silviu Prigoană: „Li se spune că o să îi duc la casa de copii. Îi interesează doar moștenirea”

„Nu este suficient să mâncăm doar fructe și legume”

„Postul tradițional și adevărat ar însemna și cumpătarea, adică să mâncăm mai puțin. Dacă noi mâncăm mai puțin decât avem nevoie, ar duce la scădere în greutate, dar, de foarte multe ori, cu multe produse de post care se găsesc și care înseamnă calorii în plus, putem mânca în plus și putem să ne îngrășăm. În post, dacă știm să ne aducem cantitatea de proteine de origine vegetală de care avem nevoie dacă facem mișcare, ne putem păstra masa musculară sau chiar putem să o creștem. Găsim multe surse de proteină vegetală.

Pot fi complete, cum sunt cele din soia, cânepă, quinoa, chia, hrișcă. Nu este suficient să mâncăm doar fructe și legume, vom fi foarte înfometați și atunci, într-adevăr, vom putea face chiar și deficiențe nutriționale. Este un moment să mâncăm multe legume, fructe, dar să mâncăm și oleaginoase, să fim atenți și la cereale pentru că de acolo ne aducem surse de proteine.

Porțiile de mâncare nu trebuie să fie mai mari, ci trebuie să fie la fel concepute: jumătate vegetale, un sfert o proteină sănătoasă și un sfert un carbohidrat. Vegetalele pot fi cât vrem noi, iar proteina va fi de origine vegetală. De cele mai multe ori, nu este neapărat recomandat pentru copii să țină post și nici persoanele care au anumite afecțiuni. Există și deserturi de post, dar acestea pot să aibă la fel de multe calorii ca deserturile cu frișcă, ciocolată”, a explicat Dr. Anca Hâncu, doctor în nutriție, în cadrul emisiunii „Super Neatza cu Răzvan și Dani”.

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Loredana Tanase | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel