Motivul pentru care oamenii nu vor să mai repare relațiile. Psihologul Niculina Gheorghiță explică: „Înainte nu era varianta asta”

Data publicării:
Sursa foto: Niculina Ghiorghiță, captură YouTube
Descriere foto: Sursa foto: Niculina Ghiorghiță, captură YouTube

Psihologul Niculina Gheorghiță a dezvăluit motivul pentru care oamenii nu mai repară relațiile. 

Tot mai multe relații se destramă în ultima perioadă. În România, în ultimii 30 de ani, rata divorțurilor a crescut cu 75%, arată un studiu realizat de Școala pentru Cuplu. Psihologul Niculina Gheorghiță a explicat motivul pentru care cuplurile nu mai luptă pentru relațiile lor, care este rolul mândriei într-o relație, dar și cum reușim să păstrăm o relație sănătoasă. 

Motivul pentru care oamenii nu vor să mai repare relațiile

Niculina Gheorghiță a explicat, în cadrul podcast-ului „Magic Life”, moderat de Liana Stanciu, că nu mai există comunicare în cuplu, iar persoanele nu știu să gestioneze multe aspecte din relație. 

„Înainte nu era varianta asta că nu îți convine și te duci repede să divorțezi sau te separi. Pe timpul nostru, mama mea dădea ideea și tatăl meu, peste o săptămână, spunea: „Hai să facem aia!”, dar aia era ideea mamei mele, niciodată nu o verbaliza ea, ea ne spunea nouă. Ea nu spunea să mergem acum să facem asta, venea el, pentru că avea acel ego masculin, în care el să se simtă bărbatul, puternicul casei. Acum, femeile se războiesc cu bărbații pe idei, dar nu ajută. Practic, te pui în luptă cu ego-ul masculului și nu o să câștigi. Noi femeile nu avem ego-ul lor. Noi avem creierul rațional, iar bărbatul are creierul acțional. Bărbatul are creierul conceput astfel încât, el să actioneze. În schimb, el nu va avea ideea, pentru că ideea vine de la un creier rațional, care vede în ansamblu.Menirea femeii este să i-o spună bărbatului într-un fel, doar lui și el să o preia ca fiind a lui.”, a declarat Niculina Gheorghiță.

Care este rolul mândriei într-o relație

Psihologul Niculina Gheorghiță a dezvăluit și care este rolul mândriei într-o relație. 

„Mândria aceea este, de fapt, un mecanism de apărare, care nu are nicio legătură cu ființa și cu dezvoltarea. Spunem că suntem puternice, dar nu este adevărat. Suntem puternice până ne ducem în casă și vedem că nu are cine să ne strângă în brațe și stai și bagi antidepresieve, alcool ca să fii puternică. Nu înseamnă că, dacă ești puternică, trebuie să stai sub piciorul unui bărbat sau n-ai nimic de spus, dar cu el în casă. În afară, ideea vine de la el și e foarte bine așa. Dacă noi ne ocupăm și de copii și de toate cele, bărbatul ce să facă?”,  a mai spus celebrul psiholog. 

Cum reușim să păstrăm relația

„Trebuie să fim în prezent, nu mai facem reproșuri, evităm reproșurile. Dacă nu ne convine ceva, cerem o disponibilitate că vrem să îi comunicăm ceva, dar nu îi dai mai mult de 24 de ore. Ne întâlnim, punem scaunele de dialog și îi spui: ”Uite, eu am o frustrare și nu știu cum să ți-o spun, aș vrea să repeți după mine exact ce îți spun. Practic, el repetă ca tu să te auzi. Este o chestie fabuloasă să te auzi pe tine, după ce ai rostit cuvântul, iar dacă celălalt mi-a spus, se imprimă înapoi în creier ce am spus eu. Altfel, urechea noastră distorsionează între 70 și 80% din mesaj.”, a mai spus specialistul. 

Citește și: Cum și-a început Alina Sorescu cariera în muzică și televiziune. Generații de copii i-au trecut prin mână: „Am dorit să transmit mai departe ce am învățat eu” /EXCLUSIV

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel