Senzația de uscăciune a gurii, mai ales dimineața, este o consecință a scăderii fluxului salivar și poate fi determinată de diverși factori. Iată care sunt cei mai întâlniți.
Gura uscată apare atunci când nu produci suficientă salivă, potrivit Cleveland Clinic. Dar lipsa de salivă este de obicei un simptom sau un efect secundar al unei alte probleme de sănătate.
Aici, parodontologul și microbiologul Frank A. Scannapieco, DMD, PhD, președinte al catedrei de biologie orală la University at Buffalo School of Dental Medicine a explicat care este cauza gurii uscate de dimineață și ce puteți face în acest sens.
Ești deshidratat
Adesea, uscăciunea gurii este un indiciu că întregul organism are nevoie de mai multe lichide. Atunci când ești deshidratat, nu ai suficiente lichide pentru a produce salivă, care este alcătuită aproape în întregime din apă, spune Dr. Scannapieco. (Saliva este compusă în proporție de 99 la sută H2O). Dacă nu beți suficient pe parcursul zilei, s-ar putea să vă confruntați cu o gură deshidratată și uscată dimineața.
Nu respirați pe gură
Vă treziți adesea cu gura larg deschisă? Acest lucru ar putea fi cauza gurii uscate.
"Dacă dormiți cu gura deschisă, țesuturile orale se vor usca, în special cele mai apropiate de buze", spune Dr. Scannapieco.
Respirația pe gură este deosebit de frecventă atunci când ești congestionat. Un nas înfundat face dificilă respirația prin nări, așa că compensezi prin respirația pe gură.
S-ar putea să aveți apnee de somn
Dacă sforăiți și vă treziți zilnic cu gura uscată, este posibil să suferiți de apnee în somn, o tulburare de somn caracterizată prin respirație anormală în timpul somnului.
Persoanele care suferă de această afecțiune se confruntă cu respirație întreruptă, respirație grea și sforăit puternic, potrivit Mayo Clinic. Aceste probleme duc adesea la respirația pe gură, care, după cum știm, poate atrage după sine uscăciunea gurii.
Alte simptome includ insomnie, dureri de cap, somnolență în timpul zilei, capacitate de atenție limitată și iritabilitate.
Aveți o altă afecțiune de sănătate subiacentă
Pe lângă apneea de somn, există unele probleme de sănătate mai grave care ar putea fi de vină.
De exemplu, anumite boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă și sindromul Sjogren, prezintă efecte asupra glandelor salivare, spune Dr. Scannapieco.
Diabetul, accidentul vascular cerebral, infecția orală (sau afte) și boala Alzheimer sunt, de asemenea, asociate cu uscăciunea gurii, conform Clinicii Mayo.
Consumați alcool sau cofeină la orele târzii ale zilei
Cafeaua și cocktailurile de la orele târzii ar putea fi vinovatul gurii tale uscate. Asta deoarece cofeina și alcoolul pot fi ușor deshidratante, ceea ce poate duce la uscăciunea gurii, potrivit Institutului Național de Cercetare Dentară și Craniofacială, relatează livestrong.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News