Este evident că vederea este un simț esențial atunci când mâncăm, dar acum s-a descoperit că ordinea în care vedem fiecare aliment, și în special desertul, influențează percepția noastră asupra echilibrului caloric.
Modul în care mintea raționează despre adecvarea fiecărei decizii este un adevărat mister. Multe procese sunt gestionate pe baza stimulilor, așa cum știința confirmă încă din secolul trecut. O decizie care poate părea arbitrară și superficială, precum alegerea felurilor de mâncare dintr-un meniu, are consecințe importante pentru sănătate, iar ordinea în care vedem fiecare fel influențează aceste alegeri. Acest lucru a fost confirmat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Arizona.
Studiul s-a concentrat pe două scenarii: o cafenea și comenzi de mâncare la domiciliu. Pentru participanți, vederea și ordinea în care au văzut fiecare aliment au jucat un rol esențial. În experiment, desertul era primul pe listă. „Cei care au ales desertul mai sănătos au considerat, probabil, că deja au făcut o alegere bună pentru corpul lor și că meritau alimente mai bogate în calorii ulterior în cafenea,” explică Martin Reimann, unul dintre cercetătorii principali.
Te-ar putea interesa și: Ce să adaugi în paharul cu apă pentru a elimina stresul și inflamația cronică din organism. Recomandarea medicului nutriționist Mihaela Bilic
Această echipă științifică a confirmat doi factori importanți privind interacțiunea noastră cu alimentele: pe de o parte, accesul la opțiuni mai sănătoase și mai puțin sănătoase, iar pe de altă parte, ordinea în care acestea sunt prezentate, fie fizic la un bufet, fie virtual în cadrul comenzilor online. Primul aliment pe care îl vedem este crucial, influențând semnificativ alegerile alimentare ulterioare.
În cadrul experimentului din cafenea, s-a constatat că atunci când bufetul prezenta mai întâi desertul, clienții care alegeau o opțiune mai bogată în calorii continuau să opteze pentru feluri principale mai sărace în calorii. Și invers, această primă decizie echilibra conținutul caloric total al meniului. Astfel, a vedea un desert mai bogat și a-l alege primul ne poate face mai conștienți de ceea ce consumăm și, contrar așteptărilor, nu este o idee atât de rea. Echipa de cercetare a confirmat că aceste dinamici se aplică și în alte contexte, cum ar fi comenzile de mâncare la domiciliu, utilizând un simulator creat special pentru acest scop.
Concluzia contrazice ideea comună conform căreia deserturile bogate în calorii sunt mereu nocive, studiul sugerând că acestea pot fi aliați în promovarea unei alimentații mai echilibrate.
Studiul nu doar că a evidențiat acest fenomen din perspectivă observațională, ci a măsurat și impactul asupra aportului caloric total: persoanele care alegeau mai întâi desertul bogat în calorii consumau, în medie, cu 30% mai puține calorii în total. Cercetătorii consideră că aceste rezultate pot fi utilizate pentru a promova o dietă nu doar mai săracă în calorii, ci, în general, mai echilibrată și mai rațională, notează 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News