Murăturile sunt foarte importante pe masa românilor, mai ales iarna. Odată cu venirea toamnei îmbelșugate și plină de culoare, unde grădinile sunt pline de legume și fructe proaspete, gospodinele se întrec în a pregăti pentru iarnă tot felul de bunătăți. Și dacă nu ai apucat să faci încă proviziile pentru iarnă, ar cam fi cazul să începi să o faci.
Rețeta pentru murături asortate:
4 morcovi
2 kg de gogonele
1 varză albă
1 varză roșie
3 kg de castraveți
2 buchete de conopidă
1 căpățână de usturoi
2 kg de ceapă
4 bucăți de hrean
1 legătură de frunze de țelină
1 legătură de leuștean
1 piper boabe
5 ardei iuți
1 mărar și cimbru uscat
1 sare grunjoasă
Mod de preparare a rețetei de murături asortate:
Legumele se spală foarte bine și se taie: varza în bucăți mari, morcovii rondele, hreanul în fâșii, ceapa se taie mărunt, iar coniopida se desparte în buchețele. Se așează într-un butoi de 25 de litri mărarul și cimbrul, apoi un strat de varză, ceapă, morcovi, hrean, usturoi și ardei iuți. Adăugăm un strat de gogonele și castraveți, după care se adaugă și restul legumelor rămase. Când butoiul este plin se adaugă piperul boabe, frunzele de țelină și leuștean.
Prepararea saramurei:
La fiecare litru de apă se adaugă câte o lingură de sare grunjoasă. Toată saramura se adaugă peste murături, până când acestea sunt perfect acoperite. Legumele trebuie să stea în saramură, motiv pentru care deasupra murăturilor se pune o greutate.
Ultima etapă:
Butoiul cu murături se păstreză la temperatura camerei, acoperit într-un prosop, pentru 6 zile. După cele 6 zile de păstrare, se greutatea de pe butoiul cu murături și se pune capacul preparatului. Murăturile asortate se depozitează într-un loc răcoros și se consumă pe toată perioada iernii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News