Muzeu dedicat jocurilor video în București

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto canva.com
Descriere foto: Sursa foto canva.com

Deși au o istorie de doar câteva decenii, jocurile video au avut o evoluție rapidă, pe măsură ce tehnologia a progresat în general.

Antrenând publicul larg, zona de divertisment de tip gaming a reprezentat, de altfel, un susținător de top - din punct de vedere financiar - al dezvoltării tehnologice, preluând mereu aplicațiile de ultimă generație și monetizând fiecare nou rezultat al cercetării de specialitate.

Avansul atât de accelerat al jocurilor video și al zonei IT&C în ansamblul său determină astăzi clasificarea dispozitivelor și a conținutului dezvoltat în acest domeniu inclusiv prin încadrarea în categoria retro - hardware și software considerate "antice", deși au fost revoluționare cu doar câteva zeci de ani în urmă.

Pentru a păstra și evidenția patrimoniul jocurilor video românești și universale ca fenomen cultural ce a influențat generații întregi de utilizatori, Asociația Arhivelor și Proiectelor de Conservare a Jocurilor Video (AAPCJV), cu sprijinul Asociației Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA) și a unor donații private, își propune să deschidă în București un muzeu dedicat jocurilor video.

Ca orizont de timp, demersul este estimat a se concretiza până la finalul anului 2024, iar locația muzeului va fi comunicată în viitorul apropiat. Muzeul Jocurilor Video din Capitală va expune o gamă largă de elemente precum console de jocuri, software original, artă conceptuală și interviuri cu dezvoltatori. Vizitatorii vor putea chiar interacționa cu Astro 64, primul joc dezvoltat în România, în anul 1978, de către Viorel Darie, pentru mașina de calcul Felix C-256.

Youtube video image

"La nivel global, industria de gaming este în continuă expansiune. De fapt, aceasta se va apropia de 200 de miliarde de dolari in 2024, depășind cumulat industria de muzică și de film. România merită să apară pe harta internațională a țărilor care au deja un muzeu dedicat gaming-ului. Nu numai prin heritage-ul lăsat de pasionații și dezvoltatorii români de jocuri și hardware, dar mai ales pentru că există un interes crescut din partea brandurilor și a companiilor să se implice activ în lumea gamingului, pentru a accesa audiențe noi", a precizat Vlad Popovici, expert in industria de gaming, veteran al industriei de publicitate și co-fondator AAPCJV.

Piața de gaming și nișa de gambling - în dezvoltare accelerată

Expansiunea pieței de divertisment de tip gaming a atins valori spectaculoase odată cu deschiderea internetului spre publicul larg. Accesul la mediul online, precum și la dispozitive performante fixe și mobile, a devenit posibil pentru cea mai mare parte din populație, inclusiv în România. Conform celor mai recente date, mai mult de 8 din 10 gospodării din țara noastră dețin o conexiune fixă de internet de mare viteză.

În plus, cele mai multe telefoane mobile utilizate de către români sunt de tip smartphone, conectate la internet mobil de mare viteză - 4G și chiar 5G. Jocurile video moderne sunt acum la dispoziția publicului nu doar pe PC-uri și console, ci și pe tablete și smartphone-uri, iar diversitatea este impresionantă.

Nișa jocurilor de noroc nu face excepție de la această dezvoltare atât de puternică, bazată pe tehnologia de ultimă generație care avansează continuu. Distracția la terminalele din cazinouri terestre și săli de jocuri offline a ajuns pe platforme online dedicate, iar domeniul este reglementat legal în România, pentru o fiscalizare corectă și pentru protejarea utilizatorilor.

Sunt mii de jocuri de casino online disponibile la această oră, unele inspirate chiar din jocuri video vechi de mare succes, așa cum sunt Street Fighter II: The World Warrior lansat de NetEnt în 2020 sau Snake Arena de la Relax Gaming (2019).

Noul muzeu din România promite o incursiune interactivă în istoria jocurilor video

Pentru aripa universală a muzeului, AAPCJV l-a cooptat în echipa proiectului pe Andreas Lange, curatorul ComputerSpieleMuseum din Berlin, cel mai mare muzeu de jocuri video din Europa. Având sprijinul liderilor industriei de jocuri video din România, noul muzeu își dorește să sublinieze contribuțiile dezvoltatorilor români la industria globală a jocurilor video, prin aripa dedicată jocurilor create în România.

"Jocurile interactive sunt cele care ne deosebesc de primate. De la începuturile homo sapiens, oamenii s-au jucat analog. În ultimii 50 de ani, am început să ne jucăm digital, iar realitățile noastre se succed de la virtual la real. Avem pe telefon și noul Flappy Bird, și eterna Princess Peach. E absolut normal să fii nostalgic, și e în regulă să crezi că ești un personaj din jocuri video.

Imaginați-vă o călătorie de la Pong la Mario, un Xbox, lângă un Tetris, care e vis-a-vis de un Solitaire, unde două mișcări la stânga duc la Quake, și unde deasupra este Prince of Persia văzut prin noul Apple Vision. Istoria interactivă a umanității în RGB, cu sute de console și mii de jocuri. Acesta va fi Video Games Museum", a explicat Miloš Jovanović, director de creație, Co-fondator AAPCJV și gamer din anii 70.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Editor Team | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel