Narcisa Suciu, destăinuiri despre viața ei în Finlanda: „Ești luat în seamă doar pentru că ești om. Este o țară care mi se potrivește”

Data actualizării: | Data publicării:
foto: podcast intervievista/youtube
Descriere foto: foto: podcast intervievista/youtube

Narcisa Suciu povestește despre viața pe care o trăiește în Finlanda de mai bine de 14 ani.

Narcisa Suciu aduce în prim-plan experiența într-o țară în care se simte cu adevărat acceptată și respectată ca individ, indiferent de alte considerente, cum ar fi religia sau statutul social. 

„Este o țară care mie mi se potrivește”

Narcisa trăiește în Finlanda de 14 ani și a spus, în cadrul podcastului moderat de Florentina Fântânaru, că este extrem de reconfortant să trăiești într-un mediu în care oamenii sunt tratați cu respect și egalitate, indiferent de originea lor sau de alte caracteristici exterioare. Finlanda îi oferă această atmosferă, ceea ce o face să simtă că aparține locului și ca se simte în siguranță.

Te-ar putea interesa și: Risvan Rusu explică importanța anului 2024 în următoarele 2 decade: „Este extraordinar de special. Se întâmplă ceva din toate punctele de vedere”

„E foarte ușor să te acomodezi și să trăiești într-o țară în care ești luat în seamă și în considerare, doar pentru că ești om, fără să conteze altceva (religie, statut marital, economic). Este o țară care mie mi se potrivește pentru că e totul foarte logic și sunt o persoană logică, dar cu toate astea, mi se întâmplă foarte des să spun „Mă duc acasă” și atunci vin aici”, a spus aceasta.

Cu toate acestea, Narcisa recunoaște că, în ciuda faptului că se simte confortabil și își găsește locul în Finlanda datorită raționalității și coerenței acestei societăți, ea simte o chemare inexplicabilă către „acasă". Această dorință de a se întoarce poate fi declanșată de lucruri, aparent minore, cum ar fi o aromă puternică sau o știre la televizor, care o fac să simtă nevoia de a reveni la rădăcinile sale.

„Poate să fie orice, poate să fie un miros sau pot să văd ceva (că mă uit la știri) și spun că trebuie să plec și plec”, a mai spus aceasta.

Chiar și într-un mediu străin, cu beneficiile sale evidente, sentimentul de „acasă" rămâne adânc înrădăcinat în sufletul fiecărui individ, reprezentând un aspect fundamental al identității și al căutării de sine.

„E ușor să fii fericit, dar nu-i pentru toată lumea”

Un aspect care o deranjează pe Narcisa sunt stereotipurile negative care circulă în jurul naționalităților vecine, cum ar fi norvegienii, despre care se spune că sunt predispuși la consumul excesiv de alcool și la depresie.

Ea remarcă că aceste stereotipuri pot avea consecințe negative, însă recunoaște și că, în realitate, există multe variabile care influențează starea de bine a unei persoane, inclusiv climatul riguros al regiunii nordice. Deși poate fi ușor să fii fericit în Finlanda, acest lucru nu este garantat pentru fiecare, mai ales în timpul nopții polare, când absența luminii soarelui poate afecta starea de spirit a individului.

„Pe mine mă deranjează foarte mult stereotipurile negative. Despre norvegieni se zice că beau foarte mult și sunt depresivi. Probabil pe chestia asta ei vor să demonstreze că „Nu-i adevărat, chiar suntem fericiți”. E ușor să fii fericit, dar nu-i pentru toată lumea. Dacă nu stai bine cu nervii, noaptea polară te poate pune jos. Poți să nu mai vrei nimic, nici să bei apă, să nu te mai ridici din pat. Că nu-i simplu să nu vezi soarele niște timp”, a explicat Narcisa. 

Te-ar putea interesa și: Tavi Clonda a recunoscut că nu dorea să își întemeieze o familie: „Nu vrei copii, dacă nu întâlnești femeia care trebuie. Cam așa a fost în cazul nostru”

Narcisa povestește despre adaptarea sa la fenomenul nopții polare și la schimbările bruște de lumină și întuneric. În ciuda provocărilor, ea a învățat să vadă partea pozitivă în fiecare situație și să aprecieze momentele de liniște și confort pe care le oferă întunericul polar. 

„Eu m-am mutat în ianuarie. Prima dată a fost foarte frig și am zis că nu ies din casă până se încălzește. am ce să fac în casă, nu ies. Îi mai ziceam socrului meu că mă enervează că se întunecă atât de devreme.

Dar e a zis „Asta-i foarte fain, că dacă-i lumină afară, trebuie să lucrezi ceva în curte, ai treabă”. Dar dacă se întunecă, facem un foc în șemineu, femeile tricotează, bem un ceai, e mai bine așa. Să vezi partea pozitivă în fiecare situație, că vara nu se întunecă. Vara e lumină cum e la noi în jurul prânzului, până în miezul nopții, când răsare soarele iar. 

E destul de ciudat să știi că e soarele sus pe cer și mai ai ceva de făcut în curte și aș vrea să stau să termin și văd că e miezul nopții imediat”, a mai zis Narcisa Suciu.

„În ultimul an, am stat mai mult aici decât acolo. Am avut nevoie să vin”

În ciuda faptului că trăiește de atâția ani în Finlanda, Narcisa subliniază că sentimentul de apartenență și nevoia de a reveni „acasă" rămân puternice. Acest lucru a fost evidențiat și mai mult în ultimul an, când a petrecut mai mult timp în Finlanda decât în țara natală, subliniind astfel complexitatea și dinamica relației sale cu cele două culturi.

„Dar e foarte adevărat că în ultimul an, am stat mai mult aici decât acolo. Am avut nevoie să vin”, a încheiat Narcisa.

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Ana-Maria Bugiu | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel