Nautul este planta leguminoasă versatilă, bogată în proteine și fibre, un aliment prețuit și consumat încă din antichitate.
Năutul este originar din Orientul Mijlociu și a fost cultivat pentru prima dată în 3000 înainte de Hristos, în bazinul Mediteranean, ulterior cultivarea plantei s-a răspândit în India și Etiopia. În funcție de sortiment, năutul poate fi găsit și sub denumirea de “fasole egipteană”.
Beneficiile consumului de năut
Bun pentru sănătatea oaselor Datorită conținutului ridicat de fier, calciu și vitamina K, năutul contribuie la dezvoltarea și menținerea unei structuri osoase dense și puternice.
Bun pentru sănătatea inimii
Vitamina C, B6, potasiul și fibrele din compoziția năutului fac din acesta un super aliment care contribuie la menținerea sănătății inimii. Fibrele ajută și la scăderea nivelului de colesterol din sânge, scăzând riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.
Reglează tensiunea arterială
Pentru că asigură necesarul zilnic de fier, năutul este important în formarea celulelor sanguine și previne apariția anemiei. De asemenea, consumul de năut ajută și la scăderea colesterolului rău (LDL).
Adjuvant pentru sistemul digestiv
Are un conținut ridicat de fibre, iar asta ajută la prevenirea constipației. Este o leguminoasă recomandată atât în curele de slăbire, cât și în dieta persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil, potrivit unor studii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News