Ne îngrășăm sau nu dacă renunțăm la fumat? Adevărul explicat de Doctor Marius Sava

Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Pexels (Rahul)/Freepik (Kamran Aydinov)
Descriere foto: Sursă foto: Pexels (Rahul)/Freepik (Kamran Aydinov)

Într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok, Doctor Marius Sava a explicat care este legătura dintre renunțatul la fumat și acumularea de kilograme și dacă este doar un mit sau nu.

Mulți oameni cred că renunțatul la fumat îi va face să se îngrașe. Acest mit conține un strop de adevăr, însă nu renunțarea la acest viciu dăunător organismului ne face să adăugăm kilograme în plus. Adevărul este că adevăratul motiv nu este lipsa nicotinei, ci faptul că un viciu se înlocuiește cu altul. Doctor Marius Sava a explicat cum funcționează acest proces.

Mitul că renunțarea la fumat duce automat la îngrășare are rădăcini în observațiile comune ale celor care au renunțat la acest obicei și au observat schimbări în greutatea lor. Totuși, legătura nu este directă. Oamenii asociază frecvent lipsa nicotinei cu încetinirea metabolismului, ceea ce ar putea duce la creșterea în greutate, însă acest efect este foarte minor și nu este motivul principal pentru acumularea de kilograme.

Te-ar putea interesa și: Legătură neștiută dintre mâncare și felul în care ne comportăm. Mihaela Bilic: „Cei care consumă asta au tendința să fie agresivi, vehemenți, cu un ego puternic”

Acesta a precizat că unul dintre cele mai la îndemână lucruri pe care le poate face cineva care tocmai a renunțat să mai fumeze este să înceapă să mănânce compulsiv, în special alimente care conțin zahăr. Astfel, ajung să acumuleze câteva kilograme în plus, fapt ce îi poate face să creadă că nicotina este cauza. În realitate, consumul de alimente nesănătoase este motivul care stă în spatele acestui mit.

Fumatul afectează simțurile gustului și mirosului. După ce renunță la fumat, mulți oameni observă o îmbunătățire a acestor simțuri, ceea ce poate face ca mâncarea să pară mai gustoasă, motiv pentru care sunt tentați să mănânce mai mult. Multe persoane care renunță la fumat tind să înlocuiască țigările cu mâncare, ca o formă de confort psihologic sau de a gestiona stresul. Aceasta poate duce la consumul exagerat de alimente bogate în calorii. Renunțarea la acest viciu aduce numeroase beneficii pentru sănătate, iar îmbunătățirea simțurilor gustului și mirosului reprezintă doar începutul unei vieți mai sănătoase.

Te-ar putea interesa și: Adio balonare: 8 probiotice foarte benefice dacă le consumi frecvent

„Un viciu se înlocuiește cu alt viciu”

„Dacă mă las de țigări, o să mă îngraș. Este doar un mit. Partea de adevăr este că nicotina poate să accelereze un pic metabolismul, dar nu într-un mod semnificativ. Într-adevăr, oamenii, atunci când renunță la țigări, se îngrașă. Dar motivul nu este nicotina, motivul este că un viciu se înlocuiește cu alt viciu. Cel mai la îndemână lucru pe care poți să îl faci atunci când te lași de țigări este să începi să mănânci.

Și începi să mănânci compulsiv, orice, mai ales alimente care conțin zahăr, pentru că și zahărul este tot un drog. Și mai este ceva foarte important. Atunci când te lași de țigări, observi că gustul alimentelor se schimbă. Este posibil ca și asta să influențeze starea de foame, așa că atunci când iei decizia să te lași de țigări, este bine să iei și decizia de a fi temperat în ceea ce privește mâncarea”, a explicat Doctor Marius Sava, într-un videoclip postat pe pagina sa de Tiktok. 

@dr.savamarius Un viciu se înlocuiește cu alt viciu, care este cel mai la indemana lucru? Mâncare! #mit #drsava #sanatate ♬ sunet original - Dr. Marius Sava



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Loredana Tanase | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel