Nouă alimente pe care ar trebui să le consumi zilnic. Au beneficii uimitoare asupra sănătății

Data publicării:
Sursa foto: freepik.com
Descriere foto: Sursa foto: freepik.com

Specialiștii au identificat câteva alimente care pot preveni apariția mai multor boli.

Ceea ce mănânci în fiecare zi poate avea un efect extrem de mare asupra sănătății tale fizice și mentale. De foarte multe ori, oamenii tind să se gândească la ceea ce ar trebui să evite pentru sănătatea sau talia lor, însă nu se gândesc și la ce ar trebui să adauge neapărat în alimentația lor, întrecut sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le consumi periodic.

Legumele, fructele sunt surse bogate de vitamine, minerale, fitonutrienți și fibre, iar varietatea aportului de plante este la fel de importantă ca și cantitatea pe care o consumi, notează EatThis

Citește și: Cum pregătești legumele perfecte la tigaie, fără ulei, în stil asiatic. Joseph Hadad: „O metodă sănătoasă. Cel mai important este să țineți minte că...”

Iată care sunt alimentele pe care trebuie neapărat să le consumi zilnic:

1. Kale

Această frunză verde este plină de nutriție. Conține mult calciu, ceea ce ajută foarte mult pentru sănătatea oaselor, și conține și vitamina K care este, de asemenea, necesară pentru a susține oasele puternice și sănătoase. O variantă extrem de bună de a o savura este aceea de a o tăia și de a presăra ulei de măsline și lămâie deasupra ei, pentru că așa vei obține o salată delicioasă. Poți, de asemenea, să o sotezi cu mult usturoi, pentru o garnitură delicioasă.

2. Afine

Afinele au primit multă atenție de-a lungul anilor, și pe bună dreptate. Acest fruct delicios este plin de compuși chimici importanți, numiți antociani, polifenoli și antioxidanți. Potrivit unui articol de analiză din 2018 din International Journal of Molecular Sciences, "afinele pot îmbunătăți vederea, sunt anticancerigene, antidiabet, anti-obezitate, sunt folosite împotriva neurodegenerării și degenerării maculare, precum și a osteoporozei, pot reduce hiperlipidemia și hipertensiunea, precum și bolile de inimă”.

3. Nuci

Nu este o coincidență faptul că nucile arată ca niște creiere în miniatură, pentru că acestea sunt considerate a fi hrană pentru creier. Nucile sunt foarte bogate în grăsimi, dar, din fericire, este vorba de un tip bun de grăsime, cunoscut sub numele de acid α-linolenic (ALA) - un tip de acid gras omega-3.

4. Semințe de Chia

Fibrele sunt importante pentru menținerea sănătății intestinelor, stabilizarea zahărului din sânge și scăderea colesterolului. O porție de semințe de chia nu numai că acoperă aproape o treime din necesarul de fibre pentru o zi, dar este bogată în antioxidanți care pot avea efecte protectoare împotriva bolilor cronice. Chia poate fi adăugată în fulgii de ovăz, în smoothie-uri, în iaurt sau chiar în budincă.

5. Spanac

Asemănător cu varza kale, spanacul este o frunză verde închisă care este bogată într-o varietate de nutrienți, inclusiv vitamina K, calciu și vitamina C. Pe lângă faptul că este o sursă de nutrienți, spanacul poate avea efecte benefice asupra sănătății inimii datorită conținutului său de nitrați. Nitrații sunt de ajutor pentru persoanele cu hipertensiune arterială, deoarece pot ajuta la dilatarea vaselor de sânge.  

6. Zmeură

Ca și afinele, zmeura este un fruct incredibil de bogat în nutrienți. Profilul lor nutritiv este similar cu cel al afinelor, dar sunt una dintre cele mai bogate surse de fibre din tot regnul vegetal - ceea ce le face să fie un adaos excelent la lista de alimente sănătoase pe care să le consumi în fiecare zi. Adăugarea a o cană de zmeură în bolul de iaurt de dimineață îți va satisface necesarul de fibre pentru o zi. 

7. Ghimbir

Ghimbirul a servit ca ingredient de bază în medicina chineză timp de mii de ani, iar acesta nu numai că poate face ca o masă să aibă un gust uimitor, dar face minuni pentru greață, digestie și ajută la combaterea inflamațiilor. Un studiu de cercetare din 2017 publicat în International Journal of Endocrinology and Metabolism a constatat că ghimbirul a ajutat la reducerea glicemiei, la pacienții cu diabet de tip 2. Ghimbirul poate fi consumat sub formă de ceai, folosit la gătit sau adăugat la un smoothie sau o supă.

8. Broccoli

Broccoli este o legumă puternică, iar beneficiile sale pentru sănătate sunt vaste. De exemplu, este bogat într-un compus vegetal cunoscut sub numele de sulforafan, care ajută la combaterea inflamațiilor, protejează ADN-ul și poate chiar încetini creșterea tumorilor. Bineînțeles, broccoli singur nu poate preveni sau trata cancerul, dar includerea lui zilnic va avea efecte protectoare.

9. Ulei de măsline

Includerea uleiului de măsline în lista ta de alimente sănătoase pe care să le consumi zilnic poate avea efecte extrem de benefice asupra sănătății tale. Nu numai că adaugă grăsimi sănătoase satisfăcătoare unui fel de mâncare, dar cercetările arată că uleiul de măsline poate juca un rol în încetinirea declinului cognitiv. Pe lângă faptul că sprijină sănătatea creierului, o lucrare din 2020 publicată în New England Journal of Medicine a arătat că a existat o incidență mai mică a evenimentelor cardiace la persoanele cu risc cardiovascular ridicat atunci când s-a consumat o dietă mediteraneană suplimentată cu ulei de măsline, în locul unei diete cu conținut redus de grăsimi.

VEZI și: Cel mai bun fruct pentru slăbit, potrivit nutriționiștilor. Beneficii neașteptate pentru sănătate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel