Uneori poate fi simpatic să vezi cum patrupedul tău te urmează peste tot, alteori te poate enerva. Oricum ar fi, întrebarea rămâne "de ce mă urmărește câinele meu peste tot?". Iată câteva dintre posibilele motive pentru care câinele tău insistă să te urmeze peste tot.
În timp ce instinctul pur animal și mentalitatea de haită sunt factori siguri în această situație, s-ar putea să nu fie singurele motive pentru care cățelul tău defilează în spatele tău ca o a doua umbră. Câinii sunt animale sensibile și inteligente, iar motivele pentru care vă urmăresc pot varia de la anxietatea de separare până la prea multe recompense, potrivit thedogsnob.
1. Leadership și mentalitate de haită
Înainte de a fi domesticiți, în urmă cu aproximativ 15 000 de ani, câinii erau animale de haită. În timp ce noile lor haite reprezintă acum unul sau mai mulți oameni, instinctul animalier rămâne valabil.
Câinii vor favoriza uneori un anumit individ în detrimentul altora. Această persoană este de obicei îngrijitorul principal și se ocupă de hrănire. În ochii câinelui dumneavoastră, cel care aduce mâncarea și se joacă cu el este liderul și singurul furnizor al haitei.
Așa că nu este de mirare că ei ar acorda prioritate urmării acestui stâlp de stabilitate din când în când.
Câinii se pot lipi de "liderul" lor pentru protecție și reasigurare. Acesta este un rol onorabil de purtat, totuși, nu ar trebui să fie întreținut prea mult în cazul în care cățelul tău devine prea codependent.
2. Anxietatea de separare și câinii velcro
În timp ce conceptul de câini Velcro și anxietatea de separare pot părea a fi același fenomen pe hârtie, există o diferență majoră între acești doi termeni. În timp ce câinii Velcro au o preferință puternică pentru a se lipi de stăpânii lor 24 de ore din 24, 7 zile din 7, acest lucru nu este cauzat de sentimentele extreme de panică care vin odată cu anxietatea de separare.
Deși este adevărat că câinii velcro pot fi mai predispuși la dezvoltarea anxietății de separare, acest lucru nu este valabil pentru toți câinii de acest fel.
Câini cu sindromul velcro
La fel cum sugerează și numele, câinii cu velcro sunt canini care vor să se lipească strâns de tine tot timpul. Dacă vă găsiți frecvent întrebându-vă; "de ce este câinele meu atât de lipicios?", sunt șanse să aveți un câine velcro în mâinile dumneavoastră.
Anumiți câini sunt crescuți pentru a fi mai dependenți de companionii lor umani. Aceste tipuri de câini includ câinii de terapie și rasele destinate să lucreze alături de oameni toată ziua.
Anxietatea de separare
Anxietatea de separare, pe de altă parte, este o afecțiune mult mai alarmantă care poate fi întâlnită la canini. Unii câini vor dezvolta un fel de atașament de tip hiper-fixare față de tine, care poate fi incredibil de disfuncțional și debilitant pentru prețiosul tău cățeluș.
Anxietatea de separare la câini este de obicei declanșată atunci când aceștia sunt separați de tutorii lor pentru perioade lungi sau scurte de timp. Acest lucru îl poate face pe câinele dumneavoastră extrem de anxios atunci când este lăsat singur și poate duce chiar la încercări extreme de evadare sau la rănire în încercarea de a veni să vă găsească.
Câinii cu anxietate de separare vor deveni agitați atunci când vă pregătiți să plecați de acasă și, de obicei, vor face ravagii odată ce ați plecat. Astfel, întrebări de genul "de ce mă urmărește mereu câinele meu?" pot fi rezolvate prin căutarea semnelor de anxietate de separare.
3. Pentru a vă menține în siguranță
Dacă ți se pare că câinele tău are tendința de a te urmări peste tot, probabil că l-ai întâlnit și pe cel care te însoțește la baie. Poate fi destul de inconfortabil să îți vezi de treburile tale personale când dragul tău câine stă în fața ta.
Așadar, ce înseamnă când câinele tău te urmează peste tot, inclusiv la toaletă?
În timp ce lucruri precum anxietatea de separare extremă și sindromul câinelui cu velcro pot explica acest obicei invaziv, există și alți factori în joc. Anumite rase te vor urmări din motivele de mai sus, dar alte rase de muncă, cum ar fi Boxerii și Dobermanii, sunt acolo pentru a te păzi.
Activitățile din baie sunt o afacere delicată și, în mintea unui câine, acesta este momentul în care cineva este cel mai vulnerabil. Unii câini vor insista să vă însoțească în timpul mersului la toaletă pentru a sta de pază.
4. Amprentarea
Vârsta la care ți-ai adus prima dată câinele acasă este, de asemenea, un factor care contribuie la motivul pentru care câinele tău te urmează peste tot. Cățeii sub 12 săptămâni mai mult ca sigur își vor imprima amprenta asupra dumneavoastră, îngrijitorul, și vă vor vedea ca pe un fel de figură maternă/parentală.
Dacă vă găsiți întrebându-vă "de ce mă urmărește cățelul meu peste tot?", sunt șanse mari să vă fi stabilit ca fiind părintele lor onorific cu două picioare.
Cățelușii încă învață și cresc și vor dori în mod natural să stea aproape de mamele lor pentru protecție și confort. Cățeii care și-au imprimat amprenta asupra îngrijitorului lor vor dori să facă același lucru.
În timp ce majoritatea câinilor vor depăși ușor acest atașament pe măsură ce se maturizează, în funcție de modul în care reacționați la acest act va determina cât de des îl vor face în viitor.
5. Îmbătrânesc și devin mai vulnerabili
Câinii bătrâni sunt, de asemenea, predispuși să te urmărească din motive similare celor menționate mai sus. Pe măsură ce un câine îmbătrânește, este mai predispus la scăderea vederii și la o serie de alte complicații în funcție de rasă. Câinii mai în vârstă pot dezvolta, de asemenea, sindromul disfuncției cognitive, care este, în esență, demență pentru câini.
Sindromul de disfuncție cognitivă sau CDS poate provoca dezorientare și un comportament anxios, precum și o schimbare a tiparelor de somn. Astfel, câinii se simt mai vulnerabili și au nevoie de îndrumare, ceea ce face ca ei să vă urmărească mai mult decât ar fi făcut-o în tinerețe.
Dacă aveți un câine mai în vârstă care brusc pare mai agățat decât de obicei, cel mai bine este să aveți răbdare și să luați în considerare complicațiile care vin odată cu vârsta.
6. Ora mesei
Unul dintre cele mai evidente și comune exemple de câini care își urmează stăpânii peste tot în casă este venerabila "Oră a cinei". Dacă ai câinele de ceva timp și tu ești cel care îi umple castronul, probabil câinele tău cunoaște orele de masă.
La fel ca și copiii înfometați care se înghesuie în bucătărie atunci când urmează să masa, câinii se vor învârti în jurul tău în jurul orei în care știu că vor fi hrăniți. Un câine își va aminti rutinele zilnice, uneori mai bine decât stăpânul său.
7. Frica
Furtunile și focurile de artificii ar putea, de asemenea, să-ți împingă câinele să se ghemuiască din când în când în jurul gleznelor tale. Majoritatea câinilor sunt speriați de ambele zgomote puternice și se vor uita adesea la stăpânul lor pentru protecție.
Deși poate deveni puțin frustrant să încerci să îți vezi de treabă cu câinele tău perpetuu sub picioarele tale, este important să fii atent și amabil în aceste ocazii.
Sunteți protectorul câinilor dumneavoastră, la fel cum și ei sunt ai dumneavoastră, iar puțină dragoste și atenție suplimentară în aceste momente înfricoșătoare pot ajuta foarte mult.
Imprevizibilitatea acestor zgomote puternice poate determina câinele dvs. să perceapă acest lucru ca pe o amenințare. Faptul că nu pot spune exact de unde vine amenințarea poate să le sporească și mai mult anxietatea și adrenalina.
Aceste zgomote pot declanșa, de asemenea, răspunsul de fugă al câinelui dvs. și s-ar putea să se rănească singur în încercarea de a scăpa de pericol. Păstrarea calmului în timpul acestor episoade este obligatorie, iar asigurarea unui spațiu sigur pentru câinele dumneavoastră îl va ajuta să rămână puțin mai calm, chiar dacă va fi în continuare foarte agățat.
8. Plictiseala și căutarea de atenție
Un alt motiv comun pentru care se întâmplă acest lucru ar putea fi pur și simplu faptul că câinele dvs. este plictisit și nestimulat. Dacă este lăsat fără nimic de mestecat, de urmărit sau pur și simplu lipsit de spațiu pentru a face altceva decât să lenevească, câinele dumneavoastră ar putea să-și îndrepte toată atenția spre dumneavoastră.
În timp ce unele rase de câini sunt mai docile și se pot descurca fără multă mișcare sau atenție, alți câini tânjesc după aceste lucruri. Dacă nu există prea multe lucruri cu care câinele tău să se distreze, nu te poți supăra prea tare când se întoarce să te hărțuiască pentru a se juca și a primi afecțiune.
Câinii au nevoie de stimulare și atenție, iar fără acestea, pot deveni incredibil de gălăgioși și autoritari ori de câte ori vă aflați în aceeași cameră.
În timp ce unii câini vă vor urmări peste tot, indiferent de câtă atenție le acordați, alții se vor mulțumi cu exerciții fizice regulate și o doză bună de mângâieri pe cap din când în când.
9. Transmiterea de informații
În cele din urmă, dacă vă întrebați "de ce mă urmărește dintr-o dată câinele meu peste tot?", luați în considerare faptul că ar putea încerca să vă spună ceva. Oricât de inteligenți ar fi, câinii nu pot vorbi și depinde de tine, în calitate de stăpân, să descifrezi ce ar putea încerca să transmită.
În cazul în care câinele dumneavoastră începe brusc să vă urmărească sau să se poarte ca o pacoste în general, când de obicei nu se comportă astfel, este mai bine să nu dați acest lucru peste cap.
Câinele dumneavoastră ar putea încerca să vă arate ceva și ar fi bine să deslușiți misterul și să îl urmăriți până acolo unde ar vrea să vă ducă.
Ar putea fi orice, de la un bol de apă gol până la un șarpe în grădină. Oricum ar fi, cel mai bine este să luați în serios aceste comportamente dacă vi se par ieșite din comun pentru câinele dumneavoastră.
Câinele dumneavoastră de vânătoare ar putea, de asemenea, să încerce să vă spună că este bolnav sau rănit și ar putea avea nevoie de o inspecție atentă dacă nu încetează să vă urmărească.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News