Regele Charles al III-lea prezidează acum monarhia britanică. Și alături de el: Regina Camilla.
Când regina Elisabeta a II-a, care a murit joi, a domnit timp de 70 de ani, jumătatea ei nu era regele Filip, ci mai degrabă Prințul Filip, duce de Edinburgh.
Noul titlu al Camilei a fost pus în mișcare în februarie anul trecut, când regina Elisabeta a decretat, în timpul festivităților care au marcat cele șapte decenii petrecute pe tron, că ducesa de Cornwall ar trebui să fie cunoscută sub numele de "regina consort", spre deosebire de "prințesa consort", atunci când Charles a urcat pe tron.
"Regina consort" este denumirea de lux pentru soția unui rege în funcție, pe care Regatul Unit nu a mai avut-o din 1952, când regele George al VI-lea a murit, iar văduva sa, regina Elisabeta, a devenit regina mamă, potrivit usatoday.
Toate soțiile anterioare ale regilor britanici sau englezi au fost regine consort (inclusiv toate cele șase soții ale lui Henric al VIII-lea, cel puțin cât timp au fost căsătorite cu el). În secolul al XX-lea, au fost două: Regina Maria, soția regelui George al V-lea, și Regina Alexandra, soția regelui Edward al VII-lea (bunica și, respectiv, străbunica reginei Elisabeta a II-a).
Iată cum poți face diferența între cele două Elisabete: Regina care tocmai a murit, Elisabeta a II-a, avea un număr roman după numele ei, ceea ce înseamnă că era a doua suverană cu acest nume, nu o consoartă.
De asemenea, ca fapt divers, din cei 41 de monarhi de la 1066 încoace, au existat doar șase regine britanice sau engleze care au domnit - Maria I, Elisabeta I, Maria a II-a, Ana, Victoria, Elisabeta a II-a .
La fel ca și în cazul primei doamne a Statelor Unite, nu există o descriere a postului, nu există îndatoriri oficiale și nici un salariu. Dar există vizibilitate mare, presiune mare și așteptări mari din partea publicului ale cărui taxe plătesc monarhia.
În general, treaba unei regine consoarte este de a-l sprijini pe rege în orice fel poate. Sarcina nr. 1 este să nască moștenitori, dar aceasta nu este o problemă pentru Charles, 73 de ani, și Camilla, 75 de ani, care au fiecare copii din căsătoriile lor anterioare. Succesiunea regală este stabilită pentru încă trei generații: După Charles vine fiul său cel mare, prințul William, 40 de ani, iar după acesta, fiul cel mare al lui William, prințul George, 9 ani.
În calitate de soție a Prințului de Wales în ultimii 17 ani, Camilla a făcut deja ceea ce ar face o regină consort: Este patroana regală a zeci de organizații de caritate și cauze bune, își însoțește soțul în turneele regale, se întâlnește cu mii de oameni în fiecare an și este amabilă și fermecătoare cu toată lumea.
Un singur lucru nu se poate: Să se implice în chestiuni politice.
Regina Elisabeta, regina mamă, care a devenit regină consort după ce cumnatul ei, regele Eduard al VIII-lea, a abdicat în 1936, a ajutat la salvarea monarhiei britanice prin faptul că și-a întărit soțul nervos și bâlbâit, care aproape că a fost distrus de presiunea de a fi un rege neașteptat, în special în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
L-a însoțit peste tot, vizitând londonezii din East End, care erau bombardați, și a răspândit marca ei de magie regală de care oamenii și-au amintit cu drag multe decenii mai târziu.
Când a murit în 2002, la vârsta de 101 ani, aproximativ 200.000 de persoane au trecut în trei zile pe lângă sicriul ei de la Palatul Westminster, coada întinzându-se pe mai mult de un kilometru de-a lungul râului Tamisa.
Nu, "Regina Camilla" este suficient. Este frumos aliterativ și partea cu "consort" este înțeleasă.
Operațiunea de presă oficială a palatului se va referi întotdeauna la ea ca fiind "Majestatea Sa" în orice comunicat de presă, dar presa americană folosește rareori acest apelativ pentru "Alteța Sa Regală", atunci când se referă la Camilla acum.
Da. Cel mai important cap la orice încoronare este cel al suveranei, dar și regina consort este încoronată.
Și, potrivit The Mail on Sunday, Camilla va fi încoronată cu tiara de platină și diamante a reginei-mamă, creată pentru încoronarea lui George al VI-lea în 1937. Coroana are mii de diamante, inclusiv infamul diamant Koh-i-Noor de 105 carate din India, care a ajuns în mâinile britanicilor și în bijuteriile coroanei prin mijloace obscure în epoca colonială. Ultima dată a fost văzut în public, odihnindu-se pe sicriul Reginei-Mamă la înmormântarea acesteia, notează usatoday.
În schimb, atunci când Elisabeta a II-a a fost încoronată în Westminster Abbey în iunie 1953, era singură pe tron deasupra Pietrei din Scone și a primit singură Coroana Sfântului Edward de la Arhiepiscopul de Canterbury.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News