„Nu fiți proști, nu vă condamnați copiii la neștiință”. Dan Negru, după scandalul introducerii religiei la bacalaureat

Data publicării:
Dan Negru, foto Facebook
Descriere foto: Dan Negru, foto Facebook

Zilele trecute, un subiect delicat a stârnit isterie în mediul online, după ce s-a vehiculat ideea ca religia să fie materie opțională la bacalaureat.

Dan Negru sare în apărarea acestei idei și încurajează părinții să își îndrepte copii spre toate formele de cunoaștere. 


„Propunerea ca religia să fie materie opțională la bacalaureat a stârnit iureș. Unii pro. Alții contra.  
Tuturor le-aș spune că orice spor de cunoaștere e un avantaj in viață ! 
Santa Maria delle Grazie unde se află "Cina cea de taină" a lui DaVinci sau "Capela Sixtină a lui Michelangelo sunt printre cele mai vizitate locuri din lume. Muzeele lumii sunt pline de religie. 
Nu le tăiați copiilor aripile cunoașterii. 
Sa trăiești intr-o Europă creștină cu istorie și artă creștine și să nu știi nimic despre cultura religioasă , e o formă de prostie fudulă. 
Nu fiți proști,nu vă condamnați copiii la neștiință. 
Patimiile lui Iisus nu trebuie să-i sperie! 
Iisus nu ne cere sa murim ca EL, ne cere sa trăim ca el. 
Celor din gașca "anti" le-aș aminti și  vorba lui Einstein : "Ştiinţa fără religie este şchioapă, religia fără ştiinţă este oarbă", a transmis Dan Negru pe rețelele de socializare.


„Religia este o materie opţională ca oricare alta şi poate fi inclusă între probele examenului de Bacalaureat”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.

"Propunerea BOR şi a celorlalte culte din România ca elevii să poată alege ca materie de examen la Bacalaureat inclusiv Religia, materie studiată la solicitarea părinţilor/elevului şi parte din trunchiul comun al programei şcolare este logică şi justificată de realitate. Prin dreptul garantat de Constituţie, şcolile şi liceele au chiar obligaţia de a propune, alături de alte materii opţionale, şi Religia ca materie de studiu. Aşa cum se ştie (?), elevii nu sunt înscrişi împotriva voinţei lor la orele de Religie, ei/părinţii lor trebuind să facă o solicitare oficială în acest sens. În concluzie, Religia este o materie opţională ca oricare alta şi poate fi inclusă între materiile examenului de Bacalaureat, aşa cum a şi fost în România pre-comunistă, aşa cum şi este în multe dintre ţările din UE", a transmis Bănescu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al BOR, "este evident că materia Religie destinată examenului pentru Bacalaureat ar trebui să includă preponderent acele conţinuturi care ilustrează dimensiunea culturală profundă a creştinismului, istoria sa şi a artei creştine, rolul său în istoria culturii şi civilizaţiei româneşti şi europene".

"Religia este o materie pentru care elevii/părinţii lor pot opta. Doar în acest sens este opţională. Făcând parte din trunchiul comun de materii, ea devine însă după momentul opţiunii materie obligatorie, ceea ce justifică posibila ei includere printre materiile de bacalaureat", a mai spus Vasile Bănescu.

Potrivit Edupedu.ro, treisprezece reprezentanţi ai cultelor religioase recunoscute de statul român i-au solicitat, într-o adresă comună, ministrului Educaţiei, Ligia Deca, ca Religia să poată fi aleasă de către elevi, la fel ca alte discipline din trunchiul comun, ca probă de examen la noul Bacalaureat propus în proiectul legii Educaţiei.

Reprezentanţii bisericilor vorbesc despre faptul că Religia nu ar trebui discriminată ca disciplină şcolară, în raport cu celelalte care pot fi alese de elevi pentru a susţine probe la Bacalaureat.

Ei mai susţin că elevii care frecventează orele de Religie vor avea astfel posibilitatea de a-şi valorifica şi verifica competenţele dobândite la această disciplină, "una dintre puţinele care se studiază pe tot parcursul învăţământului preuniversitar şi singura care a fost validată de majoritatea covârşitoare a părinţilor".

Clericii semnatari cer modificarea articolului 99 din proiectul legii învăţământului preuniversitar, alineatele 4), 5) şi 6) şi reproşează "eliminarea precizării referitoare la stabilirea unei perioade de înscriere la Religie sau de schimbare a opţiunii prin ordin al ministrului Educaţiei pentru anul şcolar următor, care poate crea confuzie şi noi presiuni asupra elevilor, în vederea retragerii de la ora de Religie: 'într-o perioadă stabilită prin ordin al ministrului Educaţiei, pentru anul şcolar viitor în perioada specificată'".

Documentul este semnat de Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Daniel, Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti - Biserica Romano-Catolică, Aurel Percă, Cardinalul Lucian - Biserica Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Episcopul Datev Hagopian - Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, Episcopul Bela Kato al Bisericii Reformate din România, Episcopul Reinhart Guib - Biserica Evanghelică C.A. din România, Episcopul Dezso Zoltan Aorjani al Bisericii Evanghelice Lutherane din România, Episcopul Istvan Kovacs al Bisericii Unitariene Maghiare, Viorel Iugam, preşedintele Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România, Cornel Haureş - preşedintele Bisericii Creştine după Evanghelie din România, Pastorul Ioan Filip - preşedintele Bisericii lui Dumnezeu Apostolice din România - Cultul Creştin Penticostal, Aurel Neamţu - preşedintele Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea, Muftiul Iusuf Murat - şeful Comunităţii Musulmane din România, mai informează Edupedu.ro. 

 

Consiliul Naţional al Elevilor: Posibilitatea de a alege Religia ca probă la Bacalaureat nu ar aduce un beneficiu real elevilor

Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Miruna Croitoru, a afirmat joi că posibilitatea de a alege Religia ca probă la Bacalaureat "nu ar aduce un beneficiu real elevilor" pentru că nu reprezintă un aspect unitar, având în vedere multitudinea de convingeri religioase "care nu ar trebui testate şi evaluate în această formulă".

"Este alarmant faptul că se pune măcar în discuţie ideea de a nu respecta două dintre principiile de bază ale societăţii - diversitatea şi incluziunea. Atunci când ne referim la a încuraja participarea şcolară, facem automat referire şi la modul în care cadrul didactic asigură o atmosferă prietenoasă în sala de clasă, bazată pe acceptare, comunicare şi înţelegere. Posibilitatea de a alege religia ca probă la Bacalaureat nu ar aduce un beneficiu real elevilor, tocmai pentru că nu reprezintă un aspect unitar, ţinând cont de multitudinea de convingeri religioase care nu ar trebui testate şi evaluate în această formulă. Sau putem evalua credinţele şi valorile prin note de la 1 la 10?", a declarat Miruna Croitoru, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, potrivit unui comunicat remis joi presei.

Introducerea posibilităţii ca elevii, pe lângă cei de la specializările teologice, să susţină examenul de Bacalaureat la disciplina Religie este criticată de către aceştia.

Potrivit CNE, România este singura ţară europeană unde opţiunea este aceea de a te retrage de la a studia disciplina Religie la şcoală, pe când în toate celelalte state există opţiunea de a alege studiul religiei ca materie şcolară.

"Acest lucru ne arată cum, în ciuda faptului că educaţia din România ar trebui să se bazeze pe un sistem laic, democratic şi independent, încă este susţinută ideea de a studia această disciplină în mod fundamental, cazurile de elevi care nu aleg să o facă fiind rare", se mai arată în comunicat.

Totodată, Consiliul Naţional al Elevilor a precizat că susţine principiul incluziunii, al diversităţii şi al non-discriminării şcolare, privind orice fel de criteriu: rasă, etnie, sex, orientare sexuală, convingeri religioase etc.

"Este îngrijorător faptul că în România încă există dezbateri pe acest subiect, în condiţiile în care în celelalte ţări europene este înrădăcinat deja principiul diversităţii în societate, fapt ce se reflectă şi în asigurarea respectării lui şi în şcolile din respectivele state. Privim cu dezamăgire cum profesorii nu sunt încurajaţi astfel să adopte o atitudine non-discriminatorie faţă de elevi, lucru ce poate conduce inclusiv la un număr sporit de cazuri de bullying în rândul elevilor, pe acest subiect. Mai mult decât atât, veridicitatea propunerilor venite din partea cultelor religioase este contestată de CNE, luând în calcul atribuţiile acestora, care nu se află în concordanţă cu activitatea din sectorul de educaţie", afirmă CNE, potrivi Agerpres. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel