O aplicaţie care oferă indicii despre starea de sănătate a pisicilor, dezvoltată de o companie din Canada

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay

Proprietarii de pisici cărora le place să-şi fotografieze animalele de companie au de acum un nou pretext pentru a-şi scoate telefoanele mobile şi a realiza instantanee: ar putea afla informaţii despre starea de sănătate a felinelor lor.

O companie din domeniul tehnologiei pentru sănătatea animalelor cu sediul în oraşul Calgary, provincia Alberta, a dezvoltat o aplicaţie denumită Tably, care, prin intermediul camerei foto a telefonului, poate spune dacă o pisică resimte sau nu durere.

Aplicaţia analizează poziţia capului, a ochilor, încordarea botului, precum şi mişcarea mustăţilor pentru a detecta stresul. Un studiu publicat în 2019 în revista Scientific Reports a ajuns la concluzia că ''scala grimasei la feline'' sau FGS este un instrument de încredere pentru evaluarea durerii acute la pisici.

''Îi ajută pe proprietarii de pisici să afle dacă animalul lor de companie are sau nu dureri'', a spus Miche Priest, de la Sylvester.ai. ''Am reuşit să învăţăm o maşină, cu ajutorul tehnologiei învăţării automate şi a unei serii de imagini''.

Aplicaţia ar putea fi utilă veterinarilor aflaţi la începutul carierei, a spus Liz Ruelle, de la clinica de pisici Wild Rose Cat din Calgary, unde dezvoltatorii au testat algoritmul.

''Ador să lucrez cu pisici, am crescut înconjurată de pisici'', a spus ea. ''Pentru alţi colegi, proaspăt absolvenţi, care nu au dobândit încă atât de multă experienţă, poate fi foarte descurajant să nu-ţi poţi da seama dacă pacientul tău are dureri'', a mai spus aceasta.

O aplicaţie care se bazează pe stocarea imaginilor cu feţe de pisici poate fi utilă, dar proprietarii de feline ar trebui să ia în considerare şi restul corpului pisicii, inclusiv coada, pentru a obţine informaţii despre starea animalului, a mai spus Alice Potter din cadrul ONG-ului pentru protecţia animalelor RSPCA, potrivit Agerpres.

''Pisicile temătoare sau speriate îşi vor ţine coada foarte strânsă şi încordată. În plus, trebuie să ne gândim la comportamentul lor, dacă mănâncă, beau, îşi fac toaleta şi dorm aşa cum obişnuiau?'', a mai spus ea. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Generatia Web


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel