O cremă hidratantă a fost retrasă. Putea duce la cancer

Data publicării:
Fotografie de la Sora Shimazaki: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/umiditate-umezeala-tratament-facial-diminea-a-5938600/
Descriere foto: Fotografie de la Sora Shimazaki: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/umiditate-umezeala-tratament-facial-diminea-a-5938600/

O cremă a fost retrasă de pe piață.

Agenția Spaniolă a Medicamentului și Produselor Sanitare (AEMPS) a emis o avertizare pentru a informa clienții că o cremă este periculoasă. Componenta sa, butilfenil metilpropional, cunoscută și sub numele de lilial, este o substanță chimică care poate provoca sensibilitate cutanată și este cancerigenă.

 

Mai exact, Agenția Spaniolă a Medicamentelor și Produselor Sanitare (AEMPS) a „ordonat” retragerea imediată a unei creme hidratante din magazinele din Spania. Organizația subordonată Ministerului Sănătății a emis o alertă pentru încetarea comercializării mai multor loturi și pentru a împiedica clienții care dețin produsul acasă să-l utilizeze.

Crema hidratantă în cauză este Nuky Soft, iar loturile afectate sunt numerotate: 211125, 211001, 210726. Motivul retragerii este prezența componentei denumite butilfenil metilpropional. Cunoscută și sub numele de lilial, aceasta este una dintre substanțele interzise în produsele cosmetice. Compania responsabilă de comercializarea acestor loturi este Arom SA.

 

Potrivit Organizației Mondiale a Consumatorilor (OCU), această componentă lilial aparține grupului de aldehide aromatice. Acest lucru înseamnă că este o substanță care conferă produselor cosmetice un miros floral. Conform OCU, butilfenil metilpropional este descris ca "un miros plăcut despre care se bănuiește că poate afecta fertilitatea și poate provoca probleme de sensibilizare a pielii".

Această componentă este interzisă în Uniunea Europeană începând din martie 2022, motiv pentru care este un ingredient nepermis în cosmetice. De aceea, Agenția Spaniolă a Medicamentelor și Produselor Sanitare (AEMPS) a emis o alertă pentru a preveni utilizarea sa și pentru a evita astfel problemele de sănătate. Mai mult decât problema pielii, impactul lilialului asupra organismului include efecte cancerigene, mutagene și poate chiar provoca probleme de fertilitate.

 

Iată câteva sfaturi de bază dacă ai sau ai utilizat această cremă:

 

 

În fața unei alerte sanitare legate de astfel de produse cosmetice, este important să păstrezi calmul. Primul lucru este să verifici dacă ai produsul în cauză undeva în casă sau dacă altul conține ingredientul menționat. Trebuie să reții că avertismentele precum "testat sub control dermatologic", "hipoalergenic" sau "pentru piele sensibilă" nu garantează întotdeauna absența mirosurilor alergene în cosmetice.

Dacă ai utilizat produsul, este recomandabil să îți speli zona respectivă cu atenție și să consulți un profesionist în cazul în care detectezi vreo anomalie pe piele, conform 20min.es.

Această cremă a fost comercializată, mai demult, și în România.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Anca Murgoci | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel