Potrivit unui studiu publicat recent, urmarea unei diete care imită postul timp de cinci zile pe lună pare să reducă vârsta biologică a oamenilor în medie cu doi ani și jumătate.
Dieta care imită postul, dezvoltată de laboratorul cercetătorului Valter Longo de la Școala de Gerontologie USC Lenard Davis, a fost concepută să imite efectele postului cu apă, oferind în același timp nutrienți necesari. Postul cu apă presupune doar consumul de apă timp de 24 până la 72 de ore.
Postul nu este sigur pentru toată lumea, dar studiile sugerează că ar putea avea beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului apariției unor tipuri de cancer, a diabetului de tip II și a bolilor cardiovasculare.
Postul sau limitarea caloriilor induce autofagia, procesul prin care corpul curăță celulele îmbătrânite și deteriorate pentru a face loc altor celule. Procesul este declanșat de stresul celular sau atunci când celulele sunt lipsite de nutrienți și scade natural odată cu vârsta, ceea ce înseamnă că joacă un rol important în încetinirea îmbătrânirii, potrivit Clevland Clinic.
În acest studiu, aproximativ o jumătate dintre cei 100 de participanți au urmat dieta care imita postul (FMD), timp cinci zile pe lună timp de trei luni, în timp ce în celelalte 25 de zile urmau dieta lor normală. Celălalt grup a mâncat normal. Participanții au avut vârste cuprinse între 18 și 70 de ani.
Testele de sânge și RMN-urile participanților au arătat că cei din grupul FMD erau mai puțini expuși la riscul de a face diabet și aveau niveluri mai scăzute de grăsime abdominală și la nivelul ficatului, ceea ce înseamnă că erau mai protejați în fața bolilor ficatului, bolilor cardiovasculare și diabetului. De asemenea, rezultatele au arătat și că sistemul lor imunitar era mai întinerit. Acești factori pot fi folosiți pentru a măsura vârsta biologică a unei persoane, au spus autorii studiului într-o lucrare publicată în Nature Communications, potrivit Insider.
În timp ce vârsta cronologică se referă la perioada de timp în care o persoană a fost în viață, vârsta biologică arată cât de bine funcționează celulele și țesuturile corpului.
FMD este o dietă cu un conținut scăzut de calorii, bogată în grăsimi nesaturate și săracă în proteine și carbohidrați. În timpul perioadei de post de cinci zile pe lună, participanții la studiu au consumat supe de legume, batoane energizante, băuturi energizante, chipsuri, ceai și suplimente cu multe minerale, vitamine și acizi grași esențiali. Participanții au consumat în jur de 1.100 de calorii în prima zi și câte 720 de calorii în următoarele patru zile de post. Ei puteau mânca la orice oră pe parcursul zilei.
„Acesta este primul studiu care arată că o intervenție bazată pe alimente care nu necesită schimbări permanente de dietă sau alte schimbări ale modului de viață îi poate întineri pe oameni din punct de vedere biologic”, a spus Longo într-un comunicat de presă.
Autorii au remarcat că studiul a implicat doar 100 de persoane, iar cei mai mulți erau mai sănătoși decât o persoană de rând din Statele Unite, ceea ce înseamnă că există șanse ca rezultatele să nu poată fi reproduse în rândul populației generale.
Studiile anterioare au asociat FMD cu regenerarea celulelor stem și cu reducerea efectelor negative ale chimioterapiei aplicate șoarecilor de laborator.
„Nu este de neconceput să credem că, între 40 și 60 de ani cel puțin, acest regim respectat de două ori pe an ar putea adăuga trei sau patru ani de viață sănătoasă, poate mai mult, în cazul celor cu indice de masă corporală mai mare, tensiune ridicată, nivel ridicat al glicemiei, etc.” a spus David Clancy, lector al Lancaster University care studiază biologia îmbătrânirii.
Totodată, el a spus că dieta este „destul de dură”, iar oamenii s-ar putea să nu facă față unei zile normale de lucru în aceste condiții, în special înspre finalul perioadei de post. „Programarea zilelor patru și cinci pentru weekend ar fi indicată”, a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News