O femeie a descoprit că fiul său de câteva luni suferă de o boală incurabilă, după ce i-a făcut o poza cu bliț.
Andrea Temarantz, o mamă în vârstă de 42 de ani din Arizona a descoperit că fiul său suferă de o boală nemiloasă, după ce i-a făcut o fotografie cu bliț. În fotografie, femeia a observat o strălucire albă, ciudată în ochiul stâng. Inițial, aceasta nu a luat în seamă semnul respectiv, însă cu trecerea timpului, acesta era din ce în ce mai vizibil, lucru care a îngrijorată pe Andreea Temarantz.
„Am observat o strălucire albă, nu m-am gândit prea mult la asta. Mă gândeam că este doar pentru că telefonul meu cu camera foto nu era atât de bun”, spune Andrea Temarantz, potrivit The Sun.
Indiferent cu ce telefon făcea poza, copilul său avea aceeași pată albă în ochi. Femeia s-a gândit să îl fotografieze cu un aparat profesional, însă și-a dat seamă că pata era și mai proeminientă. Andreea s-a hotărât să meargă cu fiul ei la medic, după ce acesta începuse să se simtă tot mai rău și nu mai era la fel de activ.
În ianuarie 2016, Ryder, care era deja diagnosticat cu sindromul Down, a fost îndrumat către doi specialiști. Medicii care l-au examinat pe copil i-au dat mamei sale vești care au devastat-o. Strălucirea care îi apărea în ochi copilului de fiecare dată când i se făcea poză cu bliț părea a fi un semn al unei tumori.
„În timp ce ochii mi s-au umplut de lacrimi, am întrebat dacă este cancer. Doctorul a spus că mă va trimite la un alt specialist în aceeași zi. Mi-am sunat soțul din parcare plângând. I-am spus că sunt destul de sigură că ceva nu este în regulă și că trebuie să mă văd cu specialistul recomandat”.
Ryder a fost internat la Spitalul de Copii Phoenix pentru un CT și un control suplimentar al stării sale, care a confirmat suspiciunile medicilor. Avea retinoblastom, un tip rar de cancer ocular găsit la copiii mici. Aproximativ 50 de cazuri sunt diagnosticate în Marea Britanie în fiecare an. Poate provoca o strălucire albă în ochi într-o fotografie, numită leucocorie. Dar uneori există și alte cauze ale acestui fenomen.
Din fericire, cancerul nu se răspândise în corp, dar pentru că Ryder are sindromul Down, chimioterapia l-ar fi expus la un risc mai mare de a dezvolta leucemie. Dacă boala este depistată devreme, retinoblastomul poate fi adesea tratat cu succes.
„Este o metodă prin care se administrează doze concentrate de medicament care ucid cancerul direct în zona afectată. Ei intră prin artera lui până pe lângă inimă și i-o pun direct la ochi”, a declarat aceasta.
Ca efect secundar, ochiul lui Ryder s-a umflat și a rămas fără gene, dar procedura a fost de altfel un succes. Băiatul a scăpat în prezent de cancer, însă face regulat controale la medici pentru a se asigura că este bine.
Ulterior, Andreea a ținut să tragă și un semn de alarmă pentru toate mămicile.
„Fiți atent la fotografiile tale și ale prietenilor tăi. Țineți blițul aprins și, dacă vedeți o strălucire albă, faceți verificări. Toți copiii ar trebui să consulte un oftalmolog până la vârsta de șase luni, deoarece acest lucru va ajuta la prevenirea multor probleme oculare”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News