Iahnia de fasole este mâmcarea tradițională românească mâncare tradițional românească pe care o servin cel mai adesea în zilele de post.
INGREDIENTE
400 g fasole, 3 cepe roşii, 3-4 căţei usturoi, boia dulce şi iute, cimbru, 1 foaie dafin, 4 linguri pastă de roşii și 3-4 linguri ulei
MOD DE PREPARARE
Fasolea se alege, se spală în câteva ape şi apoi se lasă de seara până dimineaţa să se înmoaie. Dimineaţa se scoate şi se pune să fiarbă în 2-3 ape, pentru a elimina toate toxinele. După ce a fiert şi bobul este moale, dar întreg, se pune să se scurgă în sită.
În acest timp, se taie ceapa solzişori, usturoiul se pisează şi se pun să se călească într-o cratiţă cu ulei. Când ceapa a devenit sticloasă, se adaugă fasolea şi puţină apă.
Separat, se pregăteşte pasta de roşii cu sare, piper, cimbru şi boia, iar dacă pasta este prea groasă, se adaugă puţină apă călduţă şi se toarnă peste fasole. Se adaugă şi o foaie de dafin şi se lasă să scadă, la foc potrivit, la cuptor. Se serveşte cu murături şi se ornează cu pătrunjel verde.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News