Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționst, dezvăluie cum afectează sănătatea obezitatea și sedentarismul, dar și care este cel mai „mic rău” pe care l-am putea alege dintre cele două.
„Obezitate și sedentarism, sau mâncare versus mișcare
Cine ne afectează mai grav sănătatea, obezitatea sau sedentarismul? Studiile recente ne arată că efectul negativ al kilogramelor în plus are un impact major pe sănătatea cardiacă și nu poate fi compensat de mișcare. Până acum mergeam pe ideea că sportul făcut în mod regulat și o condiție fizică bună pot neutraliza riscurile de boală legate de obezitate.
Societatea europeană de cardiologie atrage atenția că nu putem fi supraponderali și sănătoși în același timp!
Este vorba de prima analiză națională transversală făcută în Spania pe un număr de 526000 de adulți cu o vârstă medie de 42 ani. În funcție de nivelul de activitate fizică și greutatea corporală, au fost repartizați în 3 grupuri: 42% aveau greutate normală, 41% erau supraponderali și 18% obezi.
Factorii de risc urmăriți au fost diabetul, colesterolul crescut și hipertensiune arterială, elemente în legătură directă cu sănătatea inimii. Studiul a arătat un risc cardiovascular crescut în cazul persoanelor supraponderale și obeze față de cei normoponderali, indiferent de activitatea fizică practicată.
Participanții care erau obezi și făceau mișcare aveau un risc dublu de colesterol crescut în sînge, un risc de 4 ori mai mare să fie diabetici și de 5 ori mai mare să fie hipertensivi, față de cei cu greutate normală, dar sedentari. “Observațiile noastre demontează mitul că un mod de viață activ poate anula efectele negative ale kilogramelor în plus și obezității”, spune autorul studiului.
Aceste concluzii trag un semnal de alarmă vizavi de politica sanitară și recomandările făcute populației, prioritatea numărul unu trebuie să fie slăbitul, contează mai mult decât condiția fizică. Este important să luptăm și împotriva obezității și împotriva sedentarismului, dar pierderea în greutate trebuie să rămână obiectivul prioritar!
Nu există niciun dubiu, mișcarea are beneficii reale pentru sănătate, cu cat suntem mai activi, cu atât mai bine. Există chiar studii care arată că a fi sedentar are un impact negativ mai mare decât tabagismul, diabetul sau bolile cardiovasculare. Pentru sănătatea noastră este bine să fim atenți și la kilogramele în plus și la condiția fizică. Însă dacă ar fi să alegem răul cel mai mic, e mai bine să fii sedentar decât supraponderal!”, a explicat Mihaela Bilic pe Facebook.
„Cum să slăbim fericiți dacă nu ne plac nici sportul, nici legumele?”
„Nu este întrebarea mea, ci titlul unei cărți scrise de un medic nutriționist francez. Iar răspunsul sunt creveții, cea mai ușoară și rapidă metodă de a include produsele marine în dietă.
Beneficiile nutriționale fac din creveți un super-aliment, un concentrat de proteine și minerale cu putere sațiogenă maximă și fără riscuri pentru siluetă. Cu alte cuvinte creveții sunt hrănitori, dar nu îngrașă, hiperproteici și hipocalorici în același timp! Pentru numai 85cal/100g, avem 20 g proteine de cea mai înaltă calitate, grăsimi sub 1 g și nicio urmă de carbohidrați. Plus iod care reglează funcționarea tiroidei și intensifică arderile!
Mai mult decât atât, combinația miraculoasă de nutrienți din creveți are efect pozitiv asupra profilului lipidic. S-a arătat că o dietă bogată în colesterol (600 mg provenite din 300 g creveți/ zi) produce o creștere a fracției de LDL colesterol cu 7%, dar și o creștere a HDL colesterol cu 12%! În concluzie dieta cu creveți are un impact pozitiv asupra nivelului de colesterol și scade cu 13% și nivelul de trigliceride din sînge”, a scris Mihaela Bilic pe Instagram.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News