Obiceiuri de zi cu zi care îți scurtează viața, potrivit științei. Care sunt acestea

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay

Nimănui nu-i place să i se spună ce să nu facă. Dar unele reguli, atunci când sunt respectate, nu sunt deloc restricții - ele sunt, de fapt, modalități ușoare și eficiente pentru a avea grijă de sănătatea ta.

Iată care sunt câteva dintre obiceiurile de zi cu zi care își pot scurta viața:

 

1. Te trezești târziu

"Trezitul dimineața ne permite să fim mai productivi. Nivelul nostru de cortizol atinge în mod natural un vârf în jurul orei 7-8 dimineața, așa că putem realiza mai multe lucruri în acest moment și este mai bine pentru sănătatea noastră", spune Bilal Farooqi, oncolog la Comprehensive Hematology Oncology din Florida. "Oamenii care se trezesc târziu nu vor fi la fel de productivi, chiar dacă sunt treji același număr de ore în timpul zilei. Nivelurile de cortizol tind să se diminueze seara și să atingă minimul pe timp de noapte, cam între orele 23.00 și miezul nopții".

 

2. Respiri pe gură

"Nasul este cel mai bun organ pentru respirație", spune Dr. Sharona Dayan, parodontolog certificat și fondator al Aurora Periodontal Care din Beverly Hills. "Acesta încălzește și umidifică aerul pentru a-l pregăti pentru plămâni, în timp ce cilia lucrează pentru a filtra toxinele din aer. Atrage oxidul nitric din sinusuri pentru a dezinfecta aerul. Oxidul nitric dilată, de asemenea, vasele de sânge pentru oxigen, astfel încât există cu 60% mai mult oxigen în aerul din nas."

În ceea ce privește gura, ei bine: "Gura, pe de altă parte, livrează aer rece, nefiltrat și murdar către gât și plămâni. Respirația pe gură duce, de asemenea, la pierderea a 60 la sută din umiditatea din gură. Saliva conține imunoglobuline care luptă împotriva germenilor, așa că o gură uscată din cauza respirației bucale este mai susceptibilă la infecții."

 

3. Folosești alcoolul pentru a te ajuta să adormi

"Deși este adevărat că alcoolul te poate ajuta să adormi mai repede, în cele din urmă interferează cu ciclul de somn", spune Dr. Sujay Kansagra, directorul programului de neurologie pediatrică de medicină a somnului de la Universitatea Duke (și expert în sănătatea somnului de la Mattress Firm). "La persoanele altfel sănătoase, inducerea inițială a somnului de către doze mari de alcool este urmată mai târziu în timpul nopții de sevraj, care provoacă treziri frecvente și un somn mai ușor în a doua jumătate a nopții și poate duce la o trezire matinală fără odihnă suficientă. În al doilea rând, alcoolul poate agrava tulburările de somn existente și poate chiar provoca noi tulburări, cum ar fi apneea de somn."

 

4. Nu aerisești dormitorul

"Calitatea slabă a aerului interior poate fi dăunătoare pentru sănătate. Nivelurile ridicate de CO2 (dioxid de carbon) și COV (compuși organici volatili) dintr-un dormitor pot duce la tulburări de respirație în timpul somnului", spune consultantul în somn Jane Wrigglesworth. "Acest lucru perturbă modelul de somn al unei persoane. Nu numai că poate duce la epuizare, dar pune o presiune excesivă asupra sistemului nervos și a organelor principale. O lipsă constantă de somn a fost legată de hipertensiune arterială, boli de inimă, obezitate, diabet, imunitate scăzută și depresie., potrivit eatthis.com



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel